Vlaamse Hoofdzetel Ethias

Het verleden in de toekomst projecteren

De Vlaamse hoofdzetel van verzekeraar Ethias aan de Prins-Bisschopssingel in Hasselt is al 40 jaareen opgemerkte, futuristische verschijning. Ethias besliste drie jaar geleden om het gebouw een nieuwe toekomst te geven. Na een ingrijpend en veelzijdig renovatieproject verrast het iconische gebouw sinds december 2023 opnieuw zijn gebruikers. Bovendien is de kantoorinrichting bepalend als ‘master’ voor toekomstige Ethias werkplekprojecten.

 

Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw is van architectenbureau Jean-Michel Jaspers en John Eyers, inmiddels vermaard als Jaspers-Eyers Architects. Hetzelfde architectenbureau werd het ingrijpende renovatieproject ‘Change Over’ toevertrouwd, waarmee Ethias ambieert om tegen 2030 CO2-neutraal te worden.

De iconische glasgevel werd volledig vernieuwd met super isolerend glas, wat naast een sterk verbeterde thermische isolatie ook een verbetering van het akoestisch comfort oplevert. De verwarming werkt voortaan dankzij geothermie volledig vrij van fossiele brandstoffen. En aanvullend zal de plaatsing van zonnepanelen de transformatie vervolledigen. Het gebouw zal uiteindelijk voldoen aan hoogwaardige en strenge technische criteria, die gelijkwaardig zijn aan een “Very Good”-certificering van BREEAM.

 

Master voor nieuwe werkomgeving

Naast de klimaatdoelstellingen omvatte het ‘Change Over’ project ook een nieuwe werkomgeving voor de zowat 500 medewerkers in Hasselt, die sinds de coronacrisis hun werktijd 70/30 verdelen tussen kantoor en thuiswerken.

 

 In het voortraject werden de medewerkers nauw betrokken om de noden en verwachtingen af te bakenen en zo een moodboard te ontwikkelen. Dit diende o.a. als basis om een interieurarchitect aan te sturen voor de ontwikkeling van het interieurconcept. “Natuurelementen in combinatie met rustige kleuren, zoals beige en terra, werden veelvuldig ingezet” blikt Carmencita Peeters, Project Manager Design & Build Ethias, terug.

 

Het ontwikkelde interieurconcept focuste zich vooral op de indeling en gaf nog geen concrete invulling aan de kantoormeubelen.“Ethias schreef zelf vier potentiële partners aan.” licht Carmencita Peeters toe. “Eigenlijk ging het om een intense competitie. Elk van de partijen werd gevraagd een eigen invulling van het concept uit te werken: een eerste voorstel dat maximaal in lijn lag; een tweede dat designmatig helemaal los mocht gaan en een derde met een eerder terughoudende designbenadering”.

 

Achterliggend idee bij de competitie was om niet alleen voor de Hasseltse hoofdzetel de inrichting te bepalen, maar om tegelijk op grotere schaal een ‘master’ vast te leggen voor het in aanbouw zijnde Waalse hoofdkantoor in Luik, waar 800 medewerkers zullen intrekken, alsook diverse lokale projecten die op stapel staan. Carmencita Peeters: “Alle ontwerpen en offertes werden beoordeeld op basis van kwaliteit, prijs en levertermijn. Daarnaast werden potentiële leveranciers getoetst aan de strenge ESG- en duurzaamheidscriteria in ons aankoopbeleid. We verwachten namelijk dat partners o.a. een charter ondertekenen op het vlak mensenrechten en milieu. De jarenlange focus van Pami op maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid, circulariteit in combinatie met hun lokale aanwezigheid was zeker medebepalend voor de uiteindelijke selectie”.

 

Nieuwe thuis

“Het totaalpakket voor de kantoorinrichting stelden we samen door ons eigen, duurzame productgamma te combineren met een 20-tal trouwe partners/toeleveranciers” geeft Astrid Hamblok, Senior account Manager Pami, aan. “We hebben onze identiteit als ‘Workspace Designer’ volledig kunnen uitspelen. Dankzij ons flexibele productieproces in België ontwierpen en produceerden we unieke meubels op maat voor Ethias. De werkplekken voor de directie zijn hier een mooi voorbeeld van.”.

 

Vanuit hun circulaire en duurzaamheidsvisie kozen Ethias en Pami om heel wat werkplekken te recupereren uit de vroegere kantoorinrichting en aan te vullen met o.a. nieuwe akoestische panelen. Dit zorgde voor een functionele upgrade en een naadloze integratie in het designconcept.

 

“Met de hybride kantoorinrichting van de Vlaamse hoofdzetel creëerde Ethias diverse type werkplekken of zones waar mensen naargelang de taak of het tijdstip werken. Dit gaat van werkplekken met zit-sta functionaliteit tot concentratiewerkplekken en ontmoetings- en vergaderzones. Voor het nieuwe kantoor werd het “desk sharing”-principe veralgemeend. Zo kon Ethias de oppervlakte per werkplek met 40 % verminderen.”, verduidelijkt Astrid Hamblok.

 

Eind 2023 werd het nieuwe kantoor feestelijk geopend tijdens een familiedag. “Na zo’n intensief traject deed het deugd om zoveel positieve reacties te horen.”, besluit Carmencita Peeters.

 

Bron: Eduard Coddé, FM Magazine