Circulaire kantoorinrichting
Fact: de economie zal circulair zijn, of ze zal niet zijn!
Onze grondstoffen zijn immers eindig en we hebben maar één aarde. Als we ons idee over grondstoffen en het gebruik daarvan fundamenteel willen veranderen, moeten we vertrekken van de enige grondstof die niet eindig is: het menselijk vernuft. De circulaire economie begint bij de juiste mindset.
Pami zette al heel vroeg stappen richting een duurzame toekomst. Al sinds 2013 kan Pami, als enige in de sector in de Benelux, het MVO-certificaat volgens de MVO-Prestatieladder voorleggen.
Pami engageert zich verder ook voor een circulaire economie en zet continu belangrijke stappen. Zonder dat u daarbij inboet op een inspirerende en hedendaagse kantooromgeving. Wel kwalitatief, degelijk en duurzaam. Het zijn drie lange termijn kernwaarden waarmee we ons als familiaal bedrijf nog fundamenteel onderscheiden. En die we dan ook koesteren.
Pami-meubilair gaat meerdere generaties van werknemers mee en wordt uiterst zelden vervangen omdat het versleten zou zijn.
Degelijke materialen zijn immers per definitie duurzamer en slimme vormgeving stimuleert een langere levensduur. Beiden horen bij ons 100% Belgische DNA en dragen bij tot ons gezamenlijk doel: een economie waarin afval bijna niet bestaat.
Volg ons 5 stappenplan
1. Inventariseer
Een goed onderbouwde, circulair verantwoorde kantoor(her)inrichting begint bij een uitgebreide inventaris.
Die omvat alle aanwezige kantoormeubilair, de staat waarin het zich bevindt en de mate waarin het herbruikbaar is. Dat laatste varieert van ‘in heel goede staat en zo te hergebruiken’, over ‘licht beschadigd en/of gedateerd, maar te revitaliseren’ tot ‘niet meer bruikbaar’.
2. Analyseer
Vervolgens analyseren we op welke manier de (her)bruikbare onderdelen uit de inventaris een plaats kunnen krijgen in uw nieuwe kantoren. U krijgt daarvan een uitvoerig verslag, inclusief plan van aanpak, timing en een berekening van uw potentiële besparing.
Op basis daarvan kunt u een correcte beslissing nemen over welk kantoormeubilair een nieuw leven zal krijgen.
3. Creëer
Bij Pami stellen we elke fase van het productieproces fundamenteel in vraag. Zo streven we altijd naar minimaal grondstoffengebruik, produceren we voor 100% in België met de meest energie-efficiënte infrastructuur en realiseren we 90% van onze omzet binnen een straal van 250 km rond onze bedrijfsgebouwen.
Alles met het oog op het continu verder reduceren van onze ecologische voetafdruk.
4. Revitaliseer
Het gebruik van degelijke basismaterialen in een weldoordacht, tijdloos ontwerp resulteert in producten die heel eenvoudig te monteren, te onderhouden en weer te demonteren zijn. Zo vaak je wil, met gewoon basisgereedschap.
Daardoor komen de meeste onderdelen van Pami meubilair in aanmerking voor repurpose en remanufacture of kunnen ze gewoon een nieuwe toepassing krijgen.
5. Recycleer
Door in de ontwikkelingsfase en productie rekening te houden met de ‘cascaderende’ cirkels verlagen we onze milieu-impact.
Naast alle voordelen van hun modulariteit zijn onze producten ook designed for recycling en 100% recycleerbaar. Pami engageert zich bovendien, als circulaire dienst, om bestaande kantoormeubelen over te nemen om ze zo een tweede leven te geven of indien dit niet meer mogelijk is duurzaam te recycleren.
In samenspraak werken we een oplossing op maat uit, waarbij we zorgvuldig afwegen hoe we de betreffende items niet alleen een nieuw leven kunnen geven, maar dit ook op een duurzame, rendabele manier kunnen doen.
Rolluikkast wordt eigentijdse locker
Heeft u ook hoe langer hoe minder papier en meer flexwerkplekken op kantoor? Revitaliseer dan uw rolluikkasten tot handige lockers. Zelfs van niet-Pami merken!
Locker refurbishing
Voor de kantoorinrichting van hun nieuwe hoofdzetel zocht een grote speler in de Belgische banksector een partner voor de productie en installatie van de lockerkasten voor hun medewerkers. Aangezien circulariteit en duurzaamheid integraal deel uitmaken van hun bedrijfsstrategie en -dna kozen ze om bestaande lockerkasten te refurbishen en aan te vullen met nieuwe exemplaren.
Pami won uiteindelijk de opdracht en nam de technische studies, de productie, het transport, de leveringen en de installatie voor zijn rekening. Binnen de afgesproken leveringstermijn refurbishte en produceerde Pami +- 10.000 lockers.
Boardroom refurbishing
Proximus contacteerde ons om de boardroom in de iconische tweelingtorens aan het Brusselse Noordstation op te frissen. Vanuit hun ambitieuze doelstellingen beslisten Proximus en Pami om niet alles te vernieuwen, maar om enkel de boardroomtafel te refurbishen. Vergaderstoelen, kasten, onderstel waarin de AV-technieken verwerkt zaten, etc. waren nog in goede staat.
Het nieuwe topblad werd uitgetekend door onze interne R&D afdeling en perfect op maat gemaakt met de nodige uitsparingen voor de schermen, bedieningen en micro’s. Het Fenix topblad heeft een strakke uitstraling en voelt dankzij de onderscheidende nanotechniek zijdezacht aan.
Refurbishing Stad Brussel - BruCity
De voormalige Parking 58-site in het centrum van Brussel transformeerde tot het nieuwe administratieve centrum van Stad Brussel: Brucity. Stad Brussel wilde het goede voorbeeld geven en de strijd tegen verspilling aangaan door slim om te springen met materiaal dat er al is.
Duurzaamheidsbeleid
Hergebruik van meubilair en een nieuw leven geven aan bestaand meubilair was een natuurlijke keuze binnen het duurzaamheidsbeleid. Het bestaande meubilair werd geïnventariseerd en geanalyseerd. Zo werd duidelijk welke meubels opgefrist of aangepast moesten worden om als ‘nieuw’ meubilair te worden geïntegreerd in het interieurconcept. De scope omvatte werkplekken, bureaustoelen, vergader- en multifunctionele stoelen. Pami speelt al jaren in op de toenemende vraag naar duurzame oplossingen en won deze overheidsopdracht na een grondige screening door Stad Brussel.
Resultaat
Esthetische en circulaire, duurzame doelen werden tijdens het proces continu op elkaar hebben afgestemd. Nieuw en gerefurbished meubilair vullen elkaar perfect aan op vlak van kleurgebruik t.e.m. materialen. Binnen het interieurconcept vormen ze een echte eenheid. Bovendien wordt het positieve imago van de Stad Brussel voor haar milieuaanpak versterkt.