Stel uw werkplek juist in en voorkom RSI
31/03/2022
'Repetitive Strain Injury', afgekort: RSI, u weet wel. Een verzamelterm voor allerlei pijnklachten in de nek, schouders, armen, polsen en handen door een chronische overbelasting. Als kantoorinrichters geven we u graag enkele richtlijnen om dit te voorkomen of verminderen.
Het gaat dus om een 'lichamelijke aandoening door herhaalde overbelasting'. Alleen pijn als gevolg van overbelasting door herhaalde bewegingen en/of door statische houdingen wordt RSI genoemd. Ook wordt de pijn alleen RSI genoemd als deze min of meer chronisch is. Het is daarbij niet nodig dat de pijn continu aanwezig is. RSI wordt vaak aan een kantooromgeving verbonden, maar kan natuurlijk ook opduiken als u regelmatig een bepaalde hobby uitoefent.
Om werkgerelateerde RSI-klachten te voorkomen is een juiste instelling van uw werkplek zeker een hulpmiddel. Maar hoe doet u dat precies? Wij zetten het voor u op een rijtje.
BUREAUSTOEL
We beginnen met uw bureaustoel. Dat is het uitgangspunt bij het instellen van uw werkplek. Start hier dus mee en pas daarna de bureauhoogte en beeldschermopstelling hierop aan.
- Zithoogte
Ga op uw bureaustoel zitten met uw voeten plat op de grond. Zorg dat uw bovenbenen horizontaal zijn en met uw onderbenen een hoek van ongeveer 90 graden vormen. Uw bovenbenen lopen een klein beetje af zodat uw bekken iets hoger is dan uw knieën. - Zitdiepte
Ga nu met uw rug goed tegen de rugleuning zitten. Tussen de zitting en uw knieholte moet een opening blijven ter grootte van een vuist. - Rugleuning
Stel uw rugleuning nu zo in dat u van uw bekken tot schouderbladen steun hebt. Plaats de bolling van de rugleuning ook goed in de holte van de onderrug. Dit zorgt ervoor dat u makkelijker rechtop blijft zitten. Om actief en dynamisch te zitten, zet u de rugleuning best los. Stel de tegendruk zo in zodat er geen wegduweffect ontstaat als u uw armen omhoog strekt en uw benen van de grond tilt. Het lichaam moet wel ‘iets’ doen om in balans te blijven. - Armleuningen
Ontspan de schouders en laat de bovenarmen recht naar beneden hangen. De elleboog vormt een hoek van 90 graden. De armleuningen dienen de armen in die positie goed te ondersteunen. Stel de hoogte en de breedte van de armleuningen daar dus op af.
Hebt u alles goed kunnen afstellen? Dan gaan we naar de juiste afstelling van uw bureau- of werkblad.
BUREAU - WERKBLAD
De juiste of ideale hoogte leidt u af aan de hoogte van uw bureaustoel. De hoogte van uw werkblad is in principe gelijk aan de hoogte van de armleuningen. Als dit niet het geval is, pas de bureauhoogte dan aan en niet de armleuningen.
Hebt u een zit-stawerkplek? Dan kunt u dynamisch werken en is het vooral belangrijk om voldoende af te wisselen tussen zittend en staand werken. Geen enkele langdurige werkhouding is immers gezond.
BEELDSCHERM
Nu is het de beurt aan uw beeldscherm. Plaats het beeldscherm bij voorkeur evenwijdig met het raam en voorkom dat er reflecties op uw scherm te zien zijn. De bovenkant van het scherm vormt een horizontale lijn met uw ogen. Houd een afstand van 50 à 70 cm aan tussen uw ogen en het scherm. Zorg voor een loodrechte kijklijn op het beeldscherm.
Voilà, u bent geïnstalleerd! Uw werkplek staat nu helemaal juist afgesteld. U kunt aan de slag en daarbij geven we u nog even drie korte werktips mee:
- Vermijd een foute werkhouding. Die kan uw spieren overbelasten.
- Wissel regelmatig van houding. Beweeg!
- Pauzeer kort om je spieren op een andere wijze te gebruiken.
We wensen u nog een gezonde werkdag toe met veel voldoening en productiviteit.