De dimensies van het nieuwe werkparadigma
03/05/2023
Bedrijven passen hun manier van werken steeds meer aan naar hybride werken. Deze nieuwe werkvorm creëert interessante dynamieken tussen individu, organisatie, technologie en de werkomgeving. Een hele uitdaging voor bedrijven. In de whitepaper “The 7 dynamics of the new work paradigm” brengen Capgemini Invent en Cushman & Wakefield de unieke dimensies in kaart. In deze blog nemen we enkele bevindingen onder de loep.
Belang van purpose
Niet alleen de vorm van werk evolueerde, ook de werknemers. Mentaal welzijn en balans wonnen aan belang en het financiële aspect is niet meer dé voornaamste drijfveer. Medewerkers willen een gevoel van purpose. Het gevoel dat ze via hun activiteiten bepaalde doelen bereiken die een toegevoegde waarde hebben. Als bedrijf is het de opdracht hen hierin te ondersteunen en hen duidelijk maken hoe ze (on)rechtstreeks bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Dit zorgt voor meer motivatie en productiviteit.
Vraag naar gepersonaliseerde ervaringen
De positieve beleving van velen met thuiswerken legde hier en daar tekorten van het kantoor bloot. Het is niet meer voldoende om werknemers van een gemiddelde werkervaring te voorzien. Zo is er vraag naar een meer gepersonaliseerde werkervaring. Een werkomgeving inrichten vertrekt vanuit de behoeften van je werknemers, een human-centered design.
Niet alleen de strikt werkgerelateerde noden, maar ook andere aspecten moeten ondersteuning krijgen. Denk aan voor hand liggende elementen als een hygiënische omgeving, het aanbod van catering, de luchtkwaliteit en de temperatuurcontrole. Verder moet de werkomgeving inspirerend en stimulerend zijn en bijdragen aan sociale relaties. En dit met verschillende type werknemers en teams in het achterhoofd. Want niet iedere werknemer of team haalt voordeel uit dezelfde designs.
Gevoel van verbondenheid
Hybride werken zorgt er ook voor dat we meer digitaal communiceren. Spontane, fysieke interacties kunnen hierdoor verminderen, net als het gevoel van verbondenheid. Zowel met het bedrijf als met collega’s. Als we dit niet op de juiste manier opvangen, kan dit leiden tot minder efficiënt teamwerken en verminderde productiviteit. Naast individuele werkplekken, voorzie je best ook ruimte die zowel formele als informele groepsinteracties ondersteunen. Zorg voor ontmoetingsplekken waar werknemers kunnen samenkomen om bij te praten. Maar denk ook aan omgevingen die een vlotte samenwerking en inspirerende brainstormsessies toestaan en stimuleren.
Het is dus de uitdaging om bij de inrichting van een werkomgeving de balans te vinden tussen de uiteenlopende behoeften van individuen, teams en de organisatie. Met als resultaat een totaalplaatje waarin de bedrijfswaarden duidelijk worden weerspiegeld en ondersteund.
Als workspace designers helpen we u hier graag bij. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.