Zeven gouden tips om fit en gezond te blijven op uw (thuis)werkplek image

Zeven gouden tips om fit en gezond te blijven op uw (thuis)werkplek

08/01/2021

Met welke voornemens stapte ú 2021 in? Gezond zijn en blijven is voor velen een topprioriteit. Zeker na het bizarre jaar dat nu gelukkig achter ons ligt. En weet u, fitte en energieke medewerkers zijn doorgaans gelukkiger en minder vaak ziek. Het is als werkgever dus zeker de moeite om te investeren in de gezondheid en het welzijn van uw personeel. Wij dragen daar ook graag ons steentje aan bij en geven u zeven gouden tips mee.


 1. Werk zowel staand als zittend
  Werkt u deze dagen ook vooral thuis? We hoeven u vast niet te vertellen dat urenlang achter de pc, laptop of tablet zitten uw gezondheid niet ten goede komt. Na een tijdje verslapt de aandacht voor uw houding en verkrampen uw spieren en gewrichten. Per drie kwartier zitten is een kwartier staan of bewegen dan ook sterk aanbevolen. Varieer dus tussen staand en zittend werken, dat komt uw creativiteit en alertheid trouwens ook ten goede.

 2. Beweeg regelmatig
  Drinkt u graag koffie of thee? Weersta de verleiding om een thermos vol koffie of thee naar uw bureau mee te nemen. Loop in plaats daarvan regelmatig even de keuken in voor een verse kop van uw favoriete warme drank. En wat dacht u van een zitbal als bureaustoel? Die zorgt dat u constant uw evenwicht moet zoeken en houdt uw rug- en buikspieren in beweging. Het resultaat? Een betere houding. Gebruik de bal maximaal twee uur per dag.

 3. Voorkom een muisarm
  Omdat we bij ons computerwerk heel wat repetitieve handelingen doen, neemt de kans op een blessure aan de arm-, nek-, pols- en schouderspieren toe. Ook hier werken beweging en afwisseling preventief. Zoek even op YouTube voor oefeningen die u helpen klachten door herhaaldelijke overbelasting tegen te gaan. Voorbeeld 1 - Voorbeeld 2

 4. Neem een échte pauze
  Tijd voor een pauze of is het lunchtijd? Leg uw werk écht even aan de kant. Geef uw lichaam en hoofd de kans om te ontspannen. Een korte wandeling buiten is daarvoor heel geschikt. Wat bewegen en frisse lucht opsnuiven, zorgt ervoor dat u zich weer energieker voelt. Het is ook een goede remedie tegen die welbekende middagdip. En wist u dat tien minuten in de zon zelfs al genoeg is om aan uw dagelijkse behoefte aan vitamine D te voldoen.

 5. Snoep gezond
  Kies tijdens uw werkdag voor gezonde tussendoortjes. Wat dacht u van een vers stuk fruit. Dat bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Fruit is gezonder dan zoete snacks die wel suikers, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten. Vergeet niet om voldoende water te drinken gedurende de dag. Ook dat geeft u een goed gevoel en energie.

 6. Kies voor een ergonomische (thuis)werkplek
  Maak van uw werkplek een gezonde, veilige en comfortabele plaats om te werken. Zorg dat uw bureau, stoel en beeldscherm goed afgesteld staan, op de juiste hoogte en afstand van elkaar. Kies voor ergonomisch kantoormeubilair, bijvoorbeeld voor een zit-stacombinatie. We schreven daar eerder al uitgebreider over in onze vorige blogs.

 7. Geniet van gratis daglicht
  We eindigen met een tip die u niets kost: daglicht. Of u nu thuis werkt, of straks weer op kantoor, zorg dat er voldoende buitenlicht naar binnen kan komen, ook als het wat bewolkt is of de zon maar waterig schijnt. Want meer (dag)licht op uw werkplek maakt u fitter en alerter!


We wensen u veel werkplezier en een goede gezondheid toe in 2021!


Bronnen

 • arbo-online.nl
 • libelle.be
 • jobat.be
 • sport.vlaanderen
 • monsterboard.nl
 • voedingscentrum.nl