Water, het geheime ingrediënt om alert te blijven op kantoor image

Water, het geheime ingrediënt om alert te blijven op kantoor

11/02/2021

Februari is de maand van Tournée Minérale. Dat betekent achtentwintig dagen geen alcohol drinken. Gelukkig is het dit jaar geen schrikkeljaar. Doet u mee of laat u die uitdaging liever aan u voorbij gaan? Want in tijden van moeilijkheden grijpen we graag naar een glaasje geestrijke drank. Om te ontspannen, als troost of als opkikkertje. Dus een maand ‘droog staan’, doet u natuurlijk alleen op basis van héél goede redenen.


En inderdaad, die zijn er. Het initiatief ‘Tournée Generale’ is ook zo ontstaan. De organisatie wil mensen er bewust van maken dat het zonder alcohol ook gezellig kan zijn. Daarbij levert minder alcohol u meer energie, een betere slaap en een algemeen frisser gevoel op.

Maar wat drinkt u dan in de plaats van al die heerlijke alcoholische drankjes? Een glas water, dat geen geur, kleur of smaak heeft? Misschien zijn daar best wel goede redenen voor, ja. Wij breken in deze maand van Tournée Minérale dan ook een lans voor dit kostbare en onmisbare drankje. Verdiep u met ons in de wondere wereld van het water.


Waarom is water zo belangrijk?
Ons lichaam bestaat uit de helft tot driekwart uit water. Ons brein zelfs tot vijfentachtig procent. Om goed te functioneren is het dus heel afhankelijk van een constante watertoevoer. En niet alleen uw hersenen maar ook uw organen, spieren, huid en je bloed varen wel bij water.


Drinkt u te weinig water op een dag, dan herkent u bij uzelf vermoeidheid, slordig werk, verwarring, een licht ontvlambaar humeur en een haperend korte termijn geheugen. Uw grijze massa gaat trager en slomer werken en u ziet uw productiviteit afnemen. Regelmatig voldoende water drinken is dus de boodschap.


Welke voordelen levert water drinken op?

  • Veel kantoorwerk of thuiswerk gebeurt zittend. Water vermindert de kans op spierkrampen en pijnlijke gewrichten. Het ‘smeert’ ze, want uw kraakbeen bestaat uit een soort vocht of gel dat voor zestig procent bestaat uit water.
  • Water verbetert uw stemming en humeur en het versterkt uw immuunsysteem. U krijgt er een gezondere, mooiere huid van, een betere spijsvertering, een lagere bloeddruk en meer energie.
  • Water zorgt voor meer energie en verhoogt uw alertheid en concentratie. U voelt zich frisser en meer gefocust. Door voldoende te drinken kunt u uw cognitieve vaardigheden verhogen met dertig procent.


Hoe maak ik water drinken aantrekkelijk?
Maar wat als u nu helemaal niet van water houdt? Dan helpen onze tips u misschien op weg om er toch een aantrekkelijk drankje van te maken.

  • Voeg wat fruit of zelfs kruiden toe aan uw water. Kies een leuke drinkfles uit of neem een waterkan mee naar uw werk of thuiswerkplek. Vul ze met verse of bevroren stukjes fruit zoals citroen, limoen, aardbei en frambozen. Voeg een takje verse munt toe. Dat ziet er een stuk aantrekkelijker uit, niet?
  • Maak water drinken gemakkelijker en aantrekkelijker door een waterkoeler te installeren die is aangesloten op het waternet of is voorzien van een grote bidon die u kunt vervangen. Voorzie uw bedrijfsrestaurant van een gratis watertappunt. Installeer een waterbar waar collega’s en gasten hun glas water kunnen pimpen met verse tuinkruiden, specerijen en suikervrije siropen.
  • Nog steeds niet overtuigd om u te wagen aan water? Dan kunt u altijd nog kiezen voor waterrijke groenten en fruit waar uw lichaam ook vocht uit haalt. Zoals komkommers, aardbeien, watermeloenen, tomaten en courgettes.


Hoeveel water moet ik drinken en wanneer?
De volgende vraag is natuurlijk, hoeveel water moet ik dan drinken per dag? Wat heeft mijn lichaam eigenlijk nodig? Zo’n anderhalf tot twee liter water per dag is zeker voldoende. Dat gaat dus over ongeveer 8 tot 10 glazen water, afhankelijk van uw geslacht en lichaamsbouw. Help uzelf eraan herinneren dat u regelmatig wat drinkt. Dat kan door een karaf water of drinkfles zichtbaar op uw bureau neer te zetten. Of u installeert een app die u eraan laat denken dat het weer tijd is voor een drinkpauze.


Telt koffie en thee mee?
We sluiten af met dé hamvraag waar koffie- en theedrinkers altijd mee worstelen. Telt een kop koffie of thee nu mee in uw dagelijkse vochtbehoefte of drijven deze warme dranken het vocht net uit?
De Universiteit van Loughborough in Engeland en de Universiteit van Connecticut in de VS maakten er werk van en onderzochten dit vraagstuk voor ons. Hun conclusie? Koffie of thee drinken is niet slecht voor u. Deze dranken drijven zeker geen vocht af en tellen gewoon mee in uw dagelijkse vochtbehoefte, net zoals een glas water. Het Nederlandse Voedingscentrum vult daarbij aan dat tot vijf koppen koffie of thee drinken per dag, geen enkel probleem is. En zo eindigen we met goed nieuws voor elke koffie- en theedrinker. Drink naast uw dagelijkse glazen water dus gerust ook een paar koppen van uw favoriete warme drank. Smakelijk!