Wat uw medewerkers écht belangrijk vinden op hun werkplek

Wat uw medewerkers écht belangrijk vinden op hun werkplek

09/06/2022

Gezondheidsvoorlichting en fitness op kantoor zijn typische ingrediënten van bedrijfswellnessprogramma’s. Opvallend genoeg hebben medewerkers een ander idee bij wellness op de werkvloer. Zij denken dan vooral aan basale zaken zoals schone lucht en regelbare lichtniveaus. Terecht?

Gezonde en tevreden medewerkers zijn meestal ook productiever. Daarom investeren veel werkgevers in bedrijfswellness. Maar kiezen ze daarbij wel voor de juiste faciliteiten? In een groot onderzoek bevroeg het hr-advies- en onderzoeksbureau Future Workplace 1600 medewerkers over wellnessfaciliteiten. Het vroeg de medewerkers welke voorzieningen volgens hen hun productiviteit het meest stimuleerden. Welke faciliteiten vonden zij zelf het belangrijkst?

De resultaten van de bevraging waren best verrassend. Want wat bleek? Medewerkers hechten het meest belang aan een betere luchtkwaliteit (58%), natuurlijk licht (50%) en de mogelijkheid om de temperatuur op hun werkplek te regelen (34%). Dat is opvallend, want net de specifieke zaken die vaak onderdeel zijn van een wellnessprogramma in een bedrijf scoren veel lager. Zo eindigen fitnessfaciliteiten (16%) en op technologie gebaseerde gezondheidstools (13%) onderaan de lijst.

Schone lucht en voldoende licht
Medewerkers voelen dus heel goed aan welke factoren écht belangrijk zijn om een aangename werkplek te creëren. Zo vinden ze in de eerste plaats vooral de luchtkwaliteit en het licht factoren die hun prestaties en welzijn op het werk het positiefst beïnvloeden. De helft van de bevraagde medewerkers zei dat slechte luchtkwaliteit hen slaperig maakte gedurende de werkdag. Meer dan een derde gaf aan dat hun productiviteit daardoor met een uur afnam. Onderzoek bevestigt inderdaad dat betere ventilatie de cognitieve prestaties versterkt.

Werknemers hebben dus vooral behoefte aan een werkomgeving die in zijn geheel aangenaam is. High-performance buildings (HPB) zijn gebouwen die daaraan voldoen. Ze zijn ontworpen om de gehele gebruikerservaring te verbeteren. De ontwerpers nemen onder andere de luchtkwaliteit, de temperatuur, natuurlijk licht en kunstlicht maar ook de rol van geluid en akoestiek mee in hun ontwerpstrategie. HPB’s verbeteren de productiviteit met naar schatting 9 procent en doen het verzuim met 30 procent afnemen. Ook vergroten ze de kans dat medewerkers bij een bedrijf blijven werken. De uitstroom zou naar schatting met 5 procent dalen.

Wellness op de werkvloer benaderen vanuit het oogpunt van het personeel, heeft dus duidelijk zijn voordelen. Want van een fitnessruimte op het werk maakt maar een minderheid gebruik. Terwijl een verbeterde luchtkwaliteit en aangename lichtniveaus elke medewerker ten goede komt. Daarbij verhoogt personeelsgerichte bedrijfswellness niet alleen de productiviteit, maar helpt het bedrijven ook om talent aan te trekken en te behouden.

Een job met balans en betekenis
We halen er nog even het rapport 'What Workers Want 2022' van rekruteringsexpert Hays bij. Daaruit blijkt dat werknemers na de coronacrisis vooral uitzien naar het contact met collega’s. Ook zoeken ze in deze tijd een werkgever met een ‘purpose’ die investeert in mentale gezondheid. Wat is dan een bedrijf met een purpose? Het zijn ondernemingen die hun medewerkers het gevoel geven dat ze via hun job en het bedrijf waar ze werken, een bijdrage leveren aan de maatschappij. Een gevoel dat leidt tot meer jobtevredenheid.

Tot slot nog een laatste factor die het welzijnsgevoel op kantoor versterkt. Dan hebben we het over de balans tussen werk en privéleven. Na de coronapandemie is deze uitdaging weer helemaal terug van weggeweest. Werknemers denken (opnieuw) na over wat ze nu écht belangrijk vinden in het leven. Ze maken weloverwogen keuzes over de nieuwe richting die ze hun carrière willen geven. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagde werknemers vaak stress ervaart door deadlines of te veel werk. Dat zet een kwart van hen ertoe aan om een nieuwe job te zoeken en die balans te verbeteren. Ook hier kunt u als werkgever een belangrijke rol spelen. Want veel werknemers zoeken vandaag een job die bij hun leven past, niet andersom.

Geeft u prioriteit aan deze welzijnsfactoren bij u op kantoor? Dan oogst u zeker meer welbevinden en een grotere trouw aan uw bedrijf. We wensen u daarbij veel succes!

Wilt u hierover met ons van gedachten wisselen? Met een professional bespreken hoe u het welzijn op uw werkvloer kunt verhogen? Neem gerust contact met ons op. We delen graag onze best practices met u, op weg naar meer welzijn en welbevinden op de werkvloer.