Waarom een koffiecorner en cafetaria veel méér is dan pauzeplek image

Waarom een koffiecorner en cafetaria veel méér is dan pauzeplek

01/05/2019

Want de boog kan niet altijd gespannen staan


Vandaag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. Een internationale feestdag die zijn oorsprong vindt in de strijd voor een achturige werkdag. Op 1 mei 1886 maakten de Verenigde Staten de achturige werkdag wettelijk verplicht. Later volgden ook andere landen hun voorbeeld.

Voor alles is een tijd
Wij vinden het ondertussen gewoon dat we gemiddeld zo’n acht uur per dag werken. Maar lange tijd was dat helemaal niet evident. Toch bestond de vraag naar een kortere werkdag al langer. Zo zei de Tsjechische pedagoog Comenius in de 17e eeuw bijvoorbeeld dat het van opvoedkundig belang was om te leven in etmalen van acht uur slapen, acht uur werken en acht uur ontspannen. De Dag van de Arbeid herinnert ons aan de sociale en maatschappelijke strijd die hiervoor gevoerd werd.

Digitalisering
We hebben het enerzijds veel beter dankzij onze achturige werkdag. Anderzijds is het op de werkvloer een stuk drukker geworden door o.a. de digitalisering. Het is dus belangrijk om op onze rust en ontspanning te letten, ook op de werkvloer. Dat kan bijvoorbeeld door af en toe een korte pauze te nemen. Is het niet prettig om even langs de koffieautomaat te passeren? En gelukkig is er sowieso de middagpauze voor een welverdiende lunch. Wist u trouwens dat die pauzetijd geen verspilde (werk)tijd is?

Bijpraten in de koffiecorner
Wanneer medewerkers even pauzeren om een koffie te halen ontmoeten ze er ook collega’s van andere afdelingen. Op een ontspannen en informele manier wordt er dan al snel even gesproken over persoonlijke dingen, maar minstens zo vaak ook over professionele zaken! Hierdoor blijven verschillende afdelingen op de hoogte van elkaars activiteiten. En tegelijkertijd wordt ook het groepsgevoel versterkt. De benaming ‘koffiecorner’ is dus eigenlijk een understatement voor de centrale functie die deze ontmoetingsplaats in een bedrijf vervult.

Cafetaria als ontmoetingsplaats

Ook de cafetaria, de bedrijfskantine of keuken zijn voor veel bedrijven informele ontmoetingsplaatsen. Meer nog dan in de koffiecorner hebben medewerkers er de mogelijkheid om even over wat anders te praten. Het bevordert de sfeer en collegialiteit binnen de organisatie. Zorg dus voor een functionele en aangename inrichting van uw cafetaria. Bovendien geeft u de ruimte zo ook een upgrade als aanlandwerkplek of vergaderruimte.

Ontwerp op maat
Een creatieve inrichting van een koffiecorner of cafetaria is dus een goede investering in de samenwerking en de onderlinge relaties binnen uw bedrijf.

Overweegt u een koffiecorner of cafetaria in te richten? Of wilt u de huidige ruimte een nieuwe, moderne look geven? Onze interieurontwerpers denken graag met u mee. Neem dus snel contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie.