Urenlang achter uw pc of laptop en tóch gezond en fit?

Urenlang achter uw pc of laptop en tóch gezond en fit?

20/05/2022

Het zal u niet verbazen: lang zittend werken is niet goed voor ons lijf. Na een tijdje duiken de eerste ongemakken op. Langdurig stilzitten belemmert bijvoorbeeld de doorbloeding en doet onze stofwisseling stagneren. Ook de kans op diabetes en hart- en vaatziekten neemt toe. Veel en lang zittend werken wordt dan ook weleens ‘het nieuwe roken’ genoemd. Maar wat is dan de oplossing? Staand werken? Of zijn er ook gulden middenwegen?

Inderdaad, van staand werken moeten we ook niet alle heil verwachten. Want lang op een harde vloer staan, is belastend en vermoeiend voor het lichaam, met kans op statische spierspanning. Ook wordt de druk op het bloedvatenstelsel vergroot, wat dan weer kan leiden tot spataderen.

De oplossing om op een gezonde manier te werken, zowel thuis als op kantoor? Een ideale mix van zitten, staan én bewegen. Want staand werken heeft zeker ook zijn voordelen. Zo verhoogt het de productiviteit en verbetert het de bloedcirculatie. Het hart pompt bij staand werken tien keer zoveel bloed rond in het lichaam. En die effectieve bloedcirculatie maakt u scherper.

Afwisselend staan en zitten reduceert rug-, schouder- en nekklachten en vermindert de kans op obesitas, aldus de Britse bewegingsexpert prof. John Buckley van de University of Chester. En tijdens drie uur staand werken verbrandt u maar liefst 144 calorieën. Mooi meegenomen!

Kies voor dynamisch kantoormeubilair
Een zit-stabureau schept de mogelijkheid om uw werkdag zowel zittend als staand door te brengen. Het bureau voldoet zo aan de eisen van een gezonde werkplek: de mogelijkheid bieden om een variatie aan werkhoudingen aan te nemen. Natuurlijk wel altijd in combinatie met voldoende beweging tussendoor. Want elke vorm van beweging levert een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid, concentratie en productiviteit. We komen daar straks nog op terug met enkele voorbeelden.


Eerst gaan we nog even dieper in op een juist en goed gebruik van het zit-stabureau. Want pas wanneer u het zit-stabureau optimaal benut, komen de troeven van het meubel helemaal tot hun recht. We geven u vijf aandachtspunten mee:

 1. Begin met een kwartiertje
  U hebt uw zit-stabureau met veel enthousiasme binnengehaald. Eindelijk een oplossing voor de lichamelijke klachten die opduiken tijdens uren bureauwerk. U stelt het bureaublad en uw bureaustoel in op de juiste hoogte, en ook uw scherm, toetsenbord en laptop staan helemaal juist afgesteld. Werken maar! Toch even opletten, want uw lichaam moet nog wennen aan de nieuwe manier van werken. Begin met korte periodes van staand werken en wissel staan en zitten regelmatig af. Start met een kwartiertje staan, om vervolgens drie kwartier zittend te werken. Zo raakt uw lichaam gewend aan deze nieuwe werkhouding.

 2. Omarm uw natuurlijke lichaamshouding
  Of u nu zit of staat tijdens uw werk, het is belangrijk dat u de juiste houding aanneemt. Staat u rechtop? Span dan uw buik- en bilspieren lichtjes aan en houd uw schouders in een natuurlijke positie. Zo neemt u de beste houding aan wanneer u staat, maar ook als u op uw bureaustoel zit. Ga bewust met uw lichaamshouding aan de slag en u zult zien dat het na een tijdje een gewoonte wordt.

 3. Blijf in beweging, zelfs terwijl u staat
  Lang in dezelfde positie staan of zitten is niet goed voor uw lichaam. Neem daarom bewust regelmatig een andere houding aan. Er zijn meerdere hulpmiddelen op de markt die u daarbij van dienst kunnen zijn. Denk o.a. aan een balance board. Dit handige bord zorgt ervoor dat uw spieren voortdurend worden aangesproken om balans te houden. Dit bevordert uw bloedsomloop en verbetert uw concentratie. Ook traint u hierdoor de spieren die de romp ondersteunen. Hebt u een tijdje gezeten? Activeer uw lichaam met enkele stretchoefeningen. Een paar minuutjes maken al een groot verschil.

 4. Combineer zitten en staan met bewegen
  Hoelang kunt u dan het best zitten of staan? Neem als richtlijn dat u niet meer dan één uur achterelkaar en hooguit de helft van de totale werktijd staand werkt. Wissel dit af met wat beweging door even naar de koffieautomaat of de printer te lopen. Neem waar het kan telkens de trap. Misschien is het zelfs wel mogelijk om te vergaderen tijdens een wandeling? Het zijn allemaal kleine kansen die ervoor zorgen dat u gezonder leeft en werkt, minder uitvalt door ziekte, en minder last hebt van fysieke klachten en overgewicht.

 5. Vergeet uw geheugensteuntje niet
  Vindt u het lastig om aan al die dingen te denken terwijl u aan het werk bent? Logisch, u wilt zich volledig en met alle concentratie toeleggen op uw job. Maak daarom gebruik van een heel eenvoudig en praktisch hulpmiddeltje: de wekker of timer. Gewoon die van uw computer of telefoon. Stel die in op 25 minuten en gebruik dit blokje tijd om heel gefocust te werken. Daarna doet u 5 minuten even iets anders. Vervolgens start u aan de volgende 25 minuten. Na vier blokken van 25 minuten neemt u een langere pauze. Zowel de korte als lange pauzemomenten bieden u de ideale gelegenheid om onze andere tips toe te passen: even bewegen, een koffie halen, stretchen, uw bureau op de zit- of stastand zetten …

  Werken met die tijdsblokjes van 25 minuten heet trouwens de pomodorotechniek, ontwikkeld door Francesco Cirillo. ‘Pomodoro’ verwijst naar de kookwekker die hij daarvoor gebruikte. Die zag eruit als een tomaat, een pomodoro in het Italiaans. Deze techniek is een handige concentratiebooster om uw werktijd heel effectief te benutten. Maar dus ook een handig hulpmiddeltje om uzelf eraan te herinneren dat het tijd is voor beweging of een andere werkhouding.

  Ook de Desk Control App kan u daar goed bij helpen. Met deze tool stelt u uw bureauhoogte in en kunt u uw favoriete posities opslaan. Ook helpt de app u eraan te herinneren om tijdens de werkdag de zit-sta-functie te gebruiken. Zo vergeet u nooit om tijd te nemen voor uw mentale en fysieke herstelmoment. Veel succes!

Bij Pami hebben we moderne zit-stawerkplekken ontwikkeld die afgestemd zijn op de kantoor- en thuisomgeving. Hoe u die zo optimaal mogelijk gebruikt? Wij staan u graag bij met raad en daad. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.