Cafetaria met 2 vrouwen die staan de praten met elkaar

Pauze, het geheim achter een productieve werkdag

19/06/2023

Ken je collega’s die gewoon doorwerken tijdens de middagpauze met hun lunch naast het toetsenbord? Of misschien herken je jezelf erin? Stop! Hoog tijd om even te pauzeren en deze blog te lezen.


In onze drukke en veeleisende werkomgeving is het nemen van werkpauzes vaak een vergeten aspect. Werkgevers en werknemers zijn zo gefocust op het halen van deadlines of bepaalde doelen. We verliezen uit het oog hoe essentieel pauzes zijn voor een gezonde en productieve werkdag. Jezelf regelmatig pauze gunnen brengt nu eenmaal voordelen met zich mee. Zonder dat je werkprestaties hieronder lijden. Integendeel zelfs!


Waarom is pauze belangrijk?
Een hele dag hard en geconcentreerd werken vraagt veel van je lichaam. Zowel fysiek als mentaal. Vaak merken we ‘s namiddags dat alles wat minder vlot verloopt. We verliezen onze concentratie met het risico op fouten. Veel te vaak zien mensen pauze als tijdverspilling. Nochtans hebben mensen nood aan rust doorheen de dag om goed te functioneren. Niemand kan acht uur aan een stuk optimaal werken. Korte pauzes hebben een positieve invloed op de mentale gezondheid en voorkomen stress en burn-outs.


Het nemen van pauzes is onderdeel van een gezonde werkroutine. Door regelmatig korte, maar kwalitatieve pauzes in te lassen, herstel je je energieniveau en zorg je dat je concentratie op pijl blijft. Dit resulteert in een hogere productiviteit, meer nauwkeurigheid in je werk en een positievere werkhouding. Zie pauze dus niet als een zonde! De kans is namelijk groot dat je efficiënter, kwalitatiever werk levert en jezelf meer voldaan voelt op het einde van je werkdag. Om het meeste uit je pauze te halen, is het wel belangrijk hoe je deze spendeert. Achter je bureau blijven zitten en door je mails scrollen is niet het antwoord.


Hoe neem je kwalitatief pauze?
Hoe verleidelijk het ook is om op het internet te blijven scrollen aan je bureau, doe dit niet en neem afstand van je werkplek. Een verandering van omgeving en even je focus van je werk halen kan goed doen. Probeer je ogen ook van schermen te houden; geen mails, geen sociale media, enz. Ook tijdens de middagpauze: zet je samen met je collega’s ergens anders om te eten in plaats van te lunchen aan je bureau. Bovendien versterkt dit de sociale samenhang. Een goed ingerichte cafetaria zorgt direct voor een open en gezellige sfeer. Zo ontsnap je even aan de werkdruk en haal je je stressniveau naar beneden. Ook actief pauzeren is aan te raden. Zorg voor wat beweging. Regelmatig bewegen vermindert spierklachten, zeker als je een hele tijd achter je bureau zit. Ga wandelen, haal een frisse neus en start gemotiveerd terug aan je werk.


Hoe ondersteun je dit als werkgever?
De rol ligt bij de werkgever om hierover duidelijk te communiceren. Zorg ervoor dat werknemers zich niet schuldig voelen om even pauze te nemen en toon dat je gezonde werkgewoontes aanmoedigt. Geef ze de kans om hun werkdag gezond, effectief en efficiënt in te plannen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat iedereen hier bewust mee omgaat en er geen misbruik van maakt. Creëer uitnodigende ruimtes waar ze zich kunnen ontspannen, socialiseren en hun batterijen terug kunnen opladen. Voorzie in deze ruimte gezellige zitelementen, ontspanningsactiviteiten en/of een koffiecorner met gezonde snacks.


Bij Pami houden we rekening met deze behoeften van je werknemers bij het ontwerpen van de optimale werkomgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.