Kantoorinrichting met ergonomische bureaus en bureaustoelen, en een concentratiewerkplek met goede akoestiek

Optimaliseer je kantoorlayout met 3 zones

04/04/2024

Kantoorinrichting speelt een cruciale rol bij het bevorderen van productiviteit, samenwerking en verbondenheid binnen je organisatie. Ondersteun jij ze alle drie? Een doordachte benadering van je kantoorlayout maakt hierbij een wereld van verschil.

Focus

Het creëren van een omgeving die gericht is op focus is essentieel voor het stimuleren van werkprestaties en het bevorderen van productiviteit. Thuiswerken leerde ons dat vele werknemers de rustige thuisomgeving ideaal vonden om meer geconcentreerd te werken. Het is aan ons om die rust ook op kantoor aan te bieden.

Hoe verhoog je focus tijdens het werk?

  • Stille zones: Reserveer specifieke ruimtes waar werknemers ongestoord kunnen werken. Vrij van afleiding en lawaai. Maak hier duidelijke interne afspraken over. Binnen open kantoren bieden geluidsdichte belcellen of cubes een oplossing.
  • Ergonomische werkplekken: Zorg voor ergonomische bureaustoelen en zit-sta bureaus die je aanvult met accessoires zoals monitorarmen. Vergeet ook de verlichting en het binnenklimaat niet. Zo elimineer je mogelijk fysiek ongemak.
  • Design: Ga na of je kantoorinrichting zelf niet afleidt. Verminder rommel en overbodige elementen die de aandacht verleggen. Meubilair in natuurlijke vormen, materialen en zachte kleuren kunnen hierbij helpen.

Samenwerking

Naast geconcentreerd werk is samenwerking een belangrijk onderdeel van veel werkprocessen. Om ideeën uit te wisselen, creatief te brainstormen of beslissingen te nemen. Door ruimtes aan te bieden die dit ondersteunen en stimuleren, creëer je een dynamische werkomgeving.

Hoe bevorder je samenwerking op kantoor?

  • Teamruimtes: Creëer ruimtes of zones waar teamleden gemakkelijk samenkomen om ideeën uit te wisselen en te brainstormen. Deze kunnen variëren in grootte en functionaliteit. Van meer informele huddle rooms tot formele vergaderzalen.
  • Flexibel meubilair: Geef werknemers de mogelijkheid om de ruimtes aan te passen aan de behoeften van de activiteit. Met flexibel meubilair pas je eenvoudig de opstelling aan en faciliteer je de samenwerking.
  • Technologie-integratie: Maak gebruik van collaboratieve tools en technologie om samenwerking op afstand te vergemakkelijken en teams op verschillende locaties te verbinden.

Verbinding

Een gevoel van samenhorigheid binnen de werkomgeving draagt bij aan het welzijn van werknemers en bevordert een positieve bedrijfscultuur. Om dit te bereiken voorzie je ruimtes die niet alleen focussen op het werk, maar ook ontworpen zijn voor comfort en ontspanning, en om de band tussen collega’s te bevorderen.

Hoe zorg je voor verbondenheid op het werk?

  • Bedrijfscultuur: Integreer de kernwaarden van je bedrijf in je kantoorinrichting om het gevoel van betrokkenheid te versterken. Dit vormt een belangrijk onderdeel van workplace branding. Het gaat om het ondersteunen van de connectie met het bedrijf, maar ook tussen de collega’s onderling.
  • Ontmoetingsplekken: Richt gedeelde, vaak multifunctionele, ruimtes in waar werknemers ontspannen, relaties opbouwen of even brainstormen in een meer informele setting. Denk aan cafetaria’s, koffiecorners of lounges.

Door te streven naar een evenwichtige kantoorlayout haal je het beste naar boven in je werknemers. Bij Pami helpen we je graag bij het vinden van de juiste mix die past bij de unieke behoefte van jouw bedrijf en team.