Ontdek hoe kantoorinrichting productiviteit en creativiteit stimuleert

Ontdek hoe kantoorinrichting productiviteit en creativiteit stimuleert

18/05/2022

Hoe ondersteunt u de productiviteit en de creativiteit van uw werknemers? Wist u al dat de juiste kantoorinrichting daar een heel doeltreffend instrument toe is? De relatie tussen kantoorinrichting en de productiviteit is namelijk symbiotisch. Dat betekent dat de werkomgeving een grote invloed heeft op hoe productief, creatief, comfortabel en uiteindelijk gelukkig uw medewerkers zich op kantoor voelen.

We geven u vijf adviezen om van uw kantooromgeving een stimulerende en productieve werkplek te maken:

 1. Creëer flexibele werkplekken
  Kunnen uw medewerkers op basis van hun taken en voorkeur kiezen voor een aangepaste werkplek op kantoor? Ze verrichten tijdens een kantoordag allerlei taken en opdrachten. De ene taak vraagt impulsen en overleg met collega’s. De andere net rust en concentratie. Daarom is het goed om verschillende ruimten in te richten waar uw werknemers die taken optimaal kunnen uitvoeren. Bellen, vergaderen, brainstormen, of gewoon even rustig in stilte werken. Een break-out-ruimte leent zich perfect om met collega’s te overleggen en te brainstormen. Kleinere ruimten en akoestische pods bieden hen gelegenheid om zich terug te trekken en geconcentreerd werk te doen.

 2. Voorzie ergonomische werkstations
  Ergonomisch kantoormeubilair is per medewerker persoonlijk in te stellen. Bureaustoelen, bureaus en computerschermen kunnen werknemers aanpassen aan hun lichaamsbouw. Ze zorgen voor een goede zit- en werkhouding en voorkomen fysieke stressfactoren zoals vermoeide ogen, rugpijn of algemene vermoeidheid.

 3. Kies voor georganiseerd werken
  Ongeorganiseerde, chaotische werkruimten maken het voor werknemers moeilijker om zich te concentreren en hun werk goed te doen. Zichtbare rommel leidt af van taken en zorgt voor allerlei ongemakken. Zorg voor voldoende (persoonlijke) opbergruimte voor uw medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan dynamische lockersystemen.

  Tv-schermen en verplaatsbare whiteboards zijn ideale instrumenten om efficiënt informatie te delen, o.a. tijdens vergaderingen. Vergeet tot slot de totaaloplossing van onze partner GoBright niet om u een handje helpen. Ze bieden u technologische hulpmiddelen om het kantoorwerk op rolletjes te laten lopen.

 4. Richt een aangename kantooromgeving in
  Er zijn heel wat elementen die voor een aangename kantooromgeving kunnen zorgen. Om storende geluiden op kantoor in de kiem te smoren, zijn akoestische elementen een welkome hulp. Vrijstaande schermen, akoestische scheidingswanden, loungemeubels… absorberen geluid. Muziek kan dan weer motiverend en inspirerend werken. Wetenschap toont aan dat de juiste muziek de productiviteit en focus echt kan verbeteren. Voldoende ventilatie en een aangename temperatuur houden uw medewerkers ondertussen alert. Ook het gebruik van kleuren op kantoor heeft een grote invloed op de stemming, emoties en productiviteit van uw medewerkers. De ene kleur versterkt de concentratie, terwijl de andere kleur juist creativiteit stimuleert. Bekijk daarom per ruimte welke taken daar worden uitgevoerd en welke kleur daar het beste bij past. Als kers op de taart halen we er onze groene vrienden bij. Kantoorplanten verhogen de productiviteit en verlagen het stressniveau van uw werknemers. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en reguleren het geluid omdat ze achtergrondgeluiden absorberen. Bovendien heeft een beetje groen gewoon ook een positief effect op ons humeur.

 5. Verwelkom daglicht en vul aan met kunstmatig licht
  Werknemers worden het gelukkigst van daglicht. Natuurlijk licht is zeer nuttig om hen productief te houden en helpt hoofdpijn te voorkomen. Onze biologische klok bepaalt dat we bij daglicht in een actieve, productieve toestand verkeren. Een gezonde portie ervan heeft dan ook een goed effect op ons humeur. Zorg er dus voor dat er voldoende natuurlijk licht het kantoor inkomt. Kies voor lichte wanden, plafonds en vloeren die het daglicht weerkaatsen en laat zoveel mogelijk bureaus uitkijken op ramen. Aanvullende kunstverlichting is wel bijna altijd noodzakelijk, bijvoorbeeld in de winter of in de avond. Gebruik bij voorkeur indirecte verlichting om een groot contrast tussen licht en donker te vermijden.

Als workspace designers helpen we u graag om uw kantoor zo in te richten dat het de productiviteit van uw medewerkers maximaal stimuleert. Zelfs met enkele eenvoudige ingrepen kunt u al veel bereiken. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.