Muziek op kantoor image

Muziek op kantoor

30/08/2017

Werkt u graag met leuke muziek op de achtergrond? Of toch liever in alle stilte? Over muziek op de werkvloer is al veel inkt gevloeid. De meningen zijn verdeeld!. Toch zijn er wel degelijk voordelen! Dus, zetten we de laatste nieuwe van Christoff op? Of toch liever Rammstein?


 1. Muziek bevordert de productiviteit.
  Onderzoek toonde aan dat muziek een positief effect heeft op de productiviteit. Muziek beïnvloedt de stemming en zorgt er zo voor dat werknemers die tijdens hun werk naar muziek luisteren sneller klaar zijn. Kortom: wie vrolijk is, heeft drive! Maar het is wel van belang dat de nummers aansluiten bij het werk. Zo worden repetitieve taken, waarbij je 100% concentratie nodig hebt maar weinig “echt” denkwerk, eenvoudiger met muziek.
 1. Muziek verbetert het humeur.
  Zoals eerder aangegeven heeft uw humeur invloed op uw productiviteit. Staat u op met een verschrikkelijk ochtendhumeur? Of ziet u enorm op tegen een bepaalde taak? Luister dan naar uw favoriete muziek om positieve emoties op te wekken.
 2. Muziek heeft een therapeutisch effect. 
  Muzikale pauzes zijn een ideale manier om lichaam en geest te ontspannen. Met de juiste muziek verlaagt u uw hartslag en kunt u beter ademhalen.
 3. Muziek stimuleert het uithoudingsvermogen.
  Tijdens een inspanning helpt oppeppende muziek om uw limieten op te zoeken en te verleggen. U leidt uw hersenen als het ware om de tuin om meer werk te verzetten.
 4. Muziek verbetert uw geheugen.
  Bepaalde liedjes doen ons terugdenken aan specifieke momenten uit ons leven, vaak gepaard met sterke gevoelens. Muziek wordt namelijk in de hersenen verwerkt in een zone vlak naast het geheugen ligt.


Enkele kanttekeningen

Tijdens onderzoek werden ook enkele nadelen blootgelegd. Volgens de studie is stilte belangrijk bij het onthouden van dingen. Bovendien neemt het plezier van het luisteren naar muziek af, naarmate uw concentratie ook verder afneemt. Dus als u een ingewikkelde opdracht hebt, doet u dit best in stilte. Met z'n allen naar de radio luisteren is ook niet het beste idee. De positieve effecten van muziek verdwijnen immers als u altijd naar muziek op kantoor luistert én als u de ‘verkeerde’ muziek luistert.