Kantoorinrichting van lounge area met gele kleuraccent  en een grijze zetel met bijpassende poufs

Kantoorinrichting met iedereen in gedachten

20/09/2023

Een werkomgeving is meer dan alleen bureaus en stoelen. Het draait om het creëren van een omgeving waarin alle medewerkers zich goed voelen en het beste van zichzelf kunnen geven. Een kantoor dat zowel inspirerend als functioneel is.


Hoe creëer je één kantooromgeving die tegemoetkomt aan de uiteenlopende behoeften van al je werknemers? Dat is de vraag. Vaak maakt men enkel een onderscheid naargelang de aard van de taken, i.e. activity-based working. Maar dit zou iets té eenvoudig zijn. Want ook al voeren twee mensen dezelfde taak uit, toch hebben ze vaak andere behoeftes.


Aandacht voor zintuigelijke prikkels
Op een werkplek ervaar je heel wat prikkels, helaas vaak hinderlijk. Denk aan luidruchtige telefoongesprekken, storende lichtinval, …. Niet iedereen gaat op dezelfde manier om met deze factoren. Vandaar is het belangrijk om je werknemers keuzemogelijkheden te bieden en werkplekken individueel te laten aanpassen. Denk aan geluidsarme ruimtes waarin mensen zich kunnen afzonderen om geconcentreerd te werken. Of aan het kleurgebruik. Neutrale kleuren bieden rust, geborgenheid en concentratie. Uitgesproken kleuren staan dan weer voor energie en kracht. Het zijn kleine aanpassingen die een waar verschil maken in de belevenis van een kantoor.


Aandacht voor toegankelijkheid
Vaak vergeten, maar daarom niet minder belangrijk: de toegankelijkheid van de omgeving. Niet alleen in het publieke gedeelte, maar ook bij de werkplekken zelf. Wil je dat iedereen zich welkom voelt op kantoor moet dit ook terugkomen in het ontwerp. Enkele voorbeelden zijn duidelijke contrasten en markeringen op trappen voor mensen met een visuele beperking. Of voldoende brede doorgangen of aangepaste meubels voor rolstoelgebruikers.


In de praktijk: maatwerkbedrijf Bewel.
Voor Bewel, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werk stelt, was toegankelijkheid een essentieel onderdeel van hun nieuwbouwproject. Zo kozen ze om hun cockpits te voorzien van treinbanken en een contacttafel, maar met extra aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid. Pami paste de opening, de hoogte en de plaats van de tafelpoot op maat aan zodat rolstoelgebruikers makkelijk konden plaatsnemen. Benieuwd naar het volledige project? Werp hier een blik.


Rekening houden met zintuigelijke prikkels en toegankelijkheid zijn slechte enkele belangrijke aandachtspunten. Belangrijk is de mens en het team steeds centraal te zetten met als doel iedereen de kans te geven om hun vaardigheden optimaal te benutten. Want wanneer iedereen zich ondersteund voelt, vertaalt zich dit in verbeterde prestaties en tevredenheid.


Een werkplek creëren waar iedereen zich goed voelt? Pami helpt je er graag met verder. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie.