In drie stappen naar de juiste kantoorverlichting tijdens de wintermaanden image

In drie stappen naar de juiste kantoorverlichting tijdens de wintermaanden

09/12/2020

In de maand december beleven we de kortste dagen van het jaar. De zon komt pas laat op en gaat al vroeg weer onder. Dat maakt de wijze waarop u uw kantoorruimte of thuiswerkplek verlicht nog belangrijker dan anders. Met welk soort verlichting komen uw medewerkers de donkere winterdagen het beste door? We laten er graag ons licht over schijnen in deze blogpost.


Allereerst, de juiste kantoorverlichting maakt uw werknemers productiever. Ze komen energieker de dag door, worden minder snel moe en ziek en zijn beter gehumeurd. Licht heeft namelijk een groot effect op onze biologische klok: het beïnvloedt onze stemming, alertheid en eetlust. Reden genoeg om aandacht te hebben voor de juiste verlichting op uw kantoor of op de thuiswerkplek van uw medewerkers. Ontdek de drie stappen die u de weg wijzen naar de meest passende kantoorverlichting.


 • Stap 1: Kies de juiste lichtsterkte
  De lichtsterkte geven we weer in Lux. Deze waarde vertelt ons hoeveel licht er op een bepaalde oppervlakte terecht komt. Voor bureauwerk, zoals schrijven, typen, lezen, gegevens verwerken en vergaderen heb je bijvoorbeeld 500 Lux nodig. De refter heeft al voldoende aan 200 Lux terwijl een klaslokaal toch wel 300 Lux nodig heeft. Een te lage lichtsterkte gaat hun ogen onnodig belasten en dat is vermoeiend. Kiest u voor de juiste lichtsterkte dan zullen uw medewerkers op een meer comfortabele manier hun werk kunnen doen. Hun ogen worden minder belast en ze zullen zich beter kunnen concentreren.

  Toch blijft daglicht ook erg belangrijk voor een goed functioneren van uw personeel. Het is sterker dan kunstlicht en effectiever. Uw medewerkers hebben dus veel baat bij een kantoorruimte met veel ramen, zodat er voldoende buitenlicht naar binnen kan.


 • Stap 2: Bepaal de ideale lichtkleur en lichttemperatuur
  Onderzoek wijst uit dat we beter werken bij neutraal tot koel wit licht. En omdat het de prestatie en het energieniveau van uw medewerkers ten goede komt, is een hoge lichttemperatuur en een middel tot koude lichtkleur ideaal.

  Kiest u voor een dynamische verlichting, dan kunt u de kleurtemperatuur en lichtintensiteit tijdens de dag zelf aanpassen. Kies aan het begin van de werkdag voor koeler licht voor een betere concentratie. Later op de dag verandert u naar een warmere lichttemperatuur voor een betere overgang naar een ontspannen avond. Met een dynamische verlichting stelt u het licht dus veel gemakkelijker af op het bioritme en de biologische klok van uw medewerkers. Dat is dan weer in het voordeel van hun prestaties en productiviteit.


 • Stap 3: Zorg voor egale verlichting
  In een kantoorruimte of op de thuiswerkplek is egale verlichting essentieel. Dat is het meest rustig voor de ogen en verhoogt het concentratieniveau van het personeel. TL-verlichting voldoet aan die eis en wordt daarom heel veel in kantoorruimten gebruikt, ook al is het licht niet erg sfeervol. Dit type verlichting geeft een heel diffuse en dus verspreide vorm van licht. LED-verlichting biedt hier trouwens een meerwaarde want het flikkert niet. En dat is zoveel aangenamer voor de ogen én het scheelt u heel wat elektriciteitsverbruik.

  Nog beter is het om kunstlicht en natuurlijk licht te combineren. Door licht van buiten naar binnen te laten schijnen, creëert u een mooie overgang tussen de verlichting van buiten en binnen. Voor de ideale lichtinval is een open kantoorruimte met grote ramen aan te raden. Bezit uw kantoor of thuiswerkplek ze niet, kies dan voor lichte wanden en plafonds die het heldere witte licht weerkaatsen. En u kunt er ook nog speciale daglichtlampen aan toevoegen als een extra hulpmiddel in de donkere tijd van het jaar.


Gun uw ogen ook wat rust
U heeft nu een goed beeld van het soort licht dat u nodig heeft op kantoor of op de thuiswerkplek. Toch vergeten we nog een ding, onze ogen. Maak uw medewerkers ervan bewust om hun ogen af en toe wat rust te gunnen. Hoe doen ze dat? Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat het licht niet weerspiegelt op hun beeldscherm. Daarvoor moeten ze hun beeldscherm haaks op het raam zetten. Adviseer hen daarnaast om af en toe eens uit het raam te kijken. Dat geeft de ogen ontspanning, het bevordert de creativiteit en verhoogt de aanmaak van vitamine D.


Onze conclusie?
Het is duidelijk dat de juiste vorm en hoeveelheid aan kantoorverlichting een heel positieve invloed heeft op de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers. Daarom is het belangrijk om al bij het ontwerp van uw kantoorinrichting de keuze voor de juiste verlichting mee te nemen.


Zoekt u kantoorverlichting die afgestemd is op de werkcontext van uw bedrijf of organisatie? Wij denken graag met u mee. Samen met onze partners werken we graag een lichtstudie of lichtplan voor u uit. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.