RSI pami

Hoe voorkomt u RSI bij thuiswerken?

26/01/2021

Zondag 28 februari is het International RSI Awareness Day. Een dag waarop repetitive strain injury (RSI) wereldwijd centraal staat. Eigenlijk wordt deze dag op 29 februari gevierd, omdat het de minst repetitieve dag van het jaar is. U snapt de symboliek. Maar toch verdient dit hardnekkige en veelvoorkomende probleem élk jaar onze volle aandacht.

RSI, ook wel kantoorkramp genoemd, is een verzamelnaam voor allerlei overbelastingsklachten aan de bovenste ledematen. Denk aan de bovenrug, het nek- en schoudergebied, de armen, de ellebogen tot aan de polsen, de handen en de vingers. RSI-klachten uiten zich in de vorm van pijn, tintelingen en een onaangenaam verdoofd gevoel.

En hoewel een op de drie werknemers te maken krijgt met deze klachten, bestaat er nog veel onwetendheid over. RSI is bijvoorbeeld geen ziekte maar een verzamelnaam voor klachten en symptomen. Ze ontstaan wanneer u voor een lange tijd een statische houding aanneemt of voortdurend eenzelfde beweging moet maken. Of door de combinatie van beide.
Tijdens kantoorwerk kunnen deze klachten ontstaan door veel uren typewerk op een dag, door veelvuldig gebruik van de muis, maar ook door een gebrek aan variatie in beweging en afwisseling in het takenpakket.

RSI komt (helaas) veel voor
Tot de risicogroep behoren kassamedewerkers en kappers, golfers, tennissers en mensen die de hele dag aan de computer werken. Maar ook musici, slagers, postbodes en bandwerkers hebben vaker last van RSI.

Recente Europese studies tonen aan dat bijna twee derde van alle werknemers in de EU blootgesteld wordt aan repetitieve hand- en armbewegingen. Een kwart van de werknemers werkt dan weer met gereedschap dat trillingen veroorzaakt. RSI is bijgevolg de meest voorkomende beroepsgerelateerde klacht in Europa.

In België stappen er jaarlijks een half miljoen werknemers met RSI-klachten naar hun huisdokter. Daarmee staat deze aandoening op nummer twee in het lijstje van meest voorkomende gezondheidsklachten. De Internationale Dag tegen RSI is dus zeker geen overbodige aandachttrekker. Hij zet het thema jaarlijks volop in de kijker en vraagt aandacht voor preventie en behandeling ervan.

Ook thuiswerkers niet gespaard
Veel werknemers werken tijdens deze coronapandemie thuis. En ook daar blijven ze niet gespaard van RSI-klachten. Bovendien beschikken veel mensen thuis niet over een ergonomische werkplek. Welke mogelijkheden biedt u als werkgever aan uw medewerkers om thuis op een verantwoorde manier te werken? Kunnen ze thuis net zo professioneel, efficiënt en gezond werken als op kantoor? Inderdaad, niet op al die factoren hebt u invloed. Maar u kunt wel een belangrijke rol spelen.

Oplossingen voor thuiswerkers
Hoe kunnen we u helpen? We stelden het afgelopen jaar speciaal voor alle thuiswerkers een mooie basisselectie aan ergonomisch kantoormeubilair samen onder de noemer Safe@Home.

  • UP Home, de zit-stawerkplek voor thuisgebruik
    Urenlang zittend werken aan uw keukentafel? Dan duiken rugklachten al snel op. Met deze zit-stawerkplek zorgt u voor een gezonde afwisseling tussen zitten en staan terwijl u werkt. Die variatie aan werkhoudingen is goed voor uw lichaam en helpt u RSI-klachten te voorkomen.
  • Bureaustoel Viasit Drumback Work@Home
    De ergonomische bureaustoel Drumback Work@Home van Viasit voldoet aan de meest actuele Europese normen. Voorkom lichaamsklachten!
  • Thuiswerkplek WorkSpace One
    De WorkSpace One is een ergonomische thuiswerkplek van eigen bodem. Hij verenigt alle eigenschappen die van een tafel een echte thuiswerkplek maken. Met zijn unieke design voldoet hij aan alle regels voor thuiswerk. Het bureau laat u toe om thuis net zo professioneel en efficiënt te werken als op kantoor, met alle comfort én op een ergonomisch verantwoorde wijze.

Onze praktische aanpak
Wilt u als werkgever uw medewerkers voorzien van een gezonde en ergonomische thuiswerkplek? Onze accountmanager informeert u graag en doorloopt met u alle stappen en opties. U geeft aan welke producten u wenst en selecteert de kleuren en materialen. We hebben een eenvoudig bestelproces uitgewerkt zodat uw medewerkers hun persoonlijke thuiswerkplek mee kunnen kiezen. En ook een webshop behoort tot de mogelijkheden.

Zijn uw keuzes gemaakt en is de bestelling geplaatst? Dan gaan wij aan de slag. We leveren en monteren het meubilair rechtstreeks bij uw medewerkers en geven hen advies over de juiste instellingen. Onze accountmanager blijft tijdens het hele proces – en ook daarna – altijd bereikbaar voor u.

Investeer vandaag in de gezondheid van uw (thuis)medewerkers en voorkom zo de RSI-klachten van morgen. Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.