Ergonomische tips image

Ergonomische tips

16/11/2016

Kijk eens naar uw collega’s links en rechts. Iedereen heeft een verschillende lichaamsbouw. Geen twee mensen zijn hetzelfde. Een individueel verstelbare werkplek is dus een vereiste om comfortabel en gezond de dag door te komen.  

Afwisseling is hier hét codewoord. Sta regelmatig recht, verander uw houding, beweeg… Uren in dezelfde houding zitten is immers nooit ergonomisch, ongeacht de investering in ergonomische kantoormeubilair. Toch kunnen we enkele richtlijnen meegeven…

De basis is een goede, ergonomische bureaustoel. Hij volgt uw bewegingen en heeft verschillende instelmogelijkheden (zithoogte, -diepte…) Bij de ideale zithoogte staan uw voeten plat op de grond met de knieën in een hoek van 90 graden.

Daarnaast speelt uw bureau natuurlijk ook een belangrijke rol. Een goede bureautafel is in hoogte verstelbaar zodat uw boven- en onderarmen een hoek van 90 graden vormen. Ofwel opteert u dadelijk voor een zit/sta variant. Het werkblad moet bovendien ook breed genoeg zijn zodat er minstens 50 tot 70 centimeter afstand is tussen uw ogen en beeldscherm.

Verder wordt de rol van het beeldscherm zwaar onderschat. Zet uw beeldscherm zo neer dat u rechtdoor naar het scherm kan kijken. Op deze manier ontlast u uw nek.

Tot slot nog een aandachtspunt: wie werkt er thuis regelmatig aan de keukentafel of in de zetel? Dergelijke houdingen vragen om lichamelijke klachten! Zorg dus zeker voor een aparte thuiswerkplek mét een goed instelbare bureaustoel. Ook hier heeft Pami de nodige oplossingen voor.