Een beetje privacy graag  image

Een beetje privacy graag

28/01/2021

De Raad van Europa riep veertien jaar geleden 28 januari uit als 'Europese Dag van de Privacy'. De dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend. Met deze themadag wilt de Raad Europese burgers beter informeren over hun rechten wat betreft het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Ook spoort de dag iedereen aan om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.


Waar denkt u aan?
Bij het woord ‘privacy’ heeft iedereen zijn eigen associaties. De een denkt aan zijn privéleven en aan de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn. De ander zal misschien eerder aan zijn digitale privacy denken.


Als werkgever, bedrijfsleider of CEO zult u zeker en vast de link leggen met de ‘Algemene verordening gegevensbescherming’ (AVG), ook wel de General Data Protection Regulation (GDPR) genoemd. Dat is wetgeving waarmee de Europese Unie een betere gegevensbescherming en een doeltreffender privacyrecht wilt waarborgen. De verordening bepaalt onder andere dat de consument het recht heeft om ‘vergeten te worden’, om zijn gegevens te wijzigen of te verbeteren en recht heeft op ‘data portabiliteit’. Dat is het recht om gegevens over te dragen. De verordening is sinds mei 2018 van kracht.


Dubbele houding
Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder en is de drukte rond de AVG behoorlijk geluwd. Vinden we onze privacy vandaag nog steeds belangrijk? Onze houding lijkt soms wat dubbel te zijn.


Enerzijds hecht iedereen grote waarde aan privacy. We zijn bezorgd over onze persoonlijke gegevens en willen niet dat die zomaar door derden bekeken kunnen worden, laat staan misbruikt worden. Maar de digitalisering van dienstverlening dwingt ons regelmatig persoonlijke gegevens te delen. Toch willen we geen ‘Big Brother’-maatschappij en vinden we het belangrijk dat we beschikken over privacy, zowel thuis als op kantoor.


Aan de andere kant gooien we dagelijks (onbewust) heel wat informatie over onszelf ‘te grabbel’ op het internet. We posten privacygevoelige informatie en foto’s op onze sociale media-accounts. We geven de Big Tech dagelijks inzicht in onze voorkeuren en favorieten door de likes die we geven en dingen die we opzoeken. Informatie die voor ons misschien niet zo relevant lijkt maar voor de marketeer goud waard is. De ‘Dag van de privacy’ maakt ons hier weer bewust van.


Privacy op kantoor en thuis
Ook in het kantoorleven is privacy niet altijd vanzelfsprekend. Denk maar aan de langzaam verdwijnende landschapskantoren waarin medewerkers in een open, gemeenschappelijke ruimte werken. Maar ook flexibele vormen van kantoorwerk kunnen daar een voorbeeld van zijn. Bepalend is of medewerkers persoonlijke informatie voor anderen kunnen afschermen? En kunnen ze storende omgevingsinvloeden voorkomen of beperken?


Een goede akoestiek op de werkplek helpt daar alvast heel goed bij een geeft een groter gevoel van privacy. Want probeer maar eens geconcentreerd te werken als u omringd wordt door telefonerende en lachende collega’s. Of in een werkruimte waar metaal en beton elk geluid weerkaatst. Geluiddempende kantoorinrichting biedt een uitweg en maakt kantoorwerk, maar ook thuiswerk een heel stuk aangenamer.


En met ‘thuiswerk’ sluiten we deze blogpost af. Door de coronacrisis werken heel veel werknemers tegenwoordig thuis. En ook daar is voldoende privacy natuurlijk heel welkom! Thuiswerken wordt steeds meer een integraal onderdeel van de werkomgeving. Er vindt dus een transitie plaats naar het zogenaamde ‘Hybrid Working’. Dat staat voor een werkomgeving die meer ruimte(s) biedt aan iedere medewerker om zijn eigen, unieke workjourney te maken, aangepast aan de opdrachten en taken die hij heeft. Als workspace designers helpen we u graag om deze ‘journey’ vorm te geven, met voldoende aandacht voor de privacy van uw werknemers.


Wilt u weten hoe u de transitie naar ‘Hybrid Working’ op uw kantoor kunt vormgeven? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend (online) kennismakingsgesprek.