veilig en gezond thuiswerken

Deze vijf adviezen zorgen voor veilig en gezond thuiswerk

05/11/2020

Uit onderzoek van de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDEWE) blijkt dat bijna zes op de tien telewerkers de afgelopen twaalf maanden rugklachten hadden. Bij kantoormedewerkers heeft minder dan de helft hiermee te kampen. Ook nek- en schouderklachten komen veelvuldiger voor bij telewerkers dan bij kantoormedewerkers.

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. Het is belangrijk dat uw medewerkers ook daar hun job op een gezonde en comfortabele manier kunnen doen. We geven u in deze blogpost graag vijf concrete adviezen mee zodat u een aangename en ergonomische werkomgeving voor uw werknemers kunt creëren.

 1. Juiste (zit)houding
  De beste remedie tegen klachten is voldoende bewegen en niet te lang in dezelfde houding zitten. Een goede zithouding heb je wanneer je heuphoogte iets hoger is dan je knieën, zodat je dijen lichtjes neerwaarts hellen. Op die manier blijft je onderrug beter gespaard. Enkele kleine oefeningen tijdens het zitten kunnen ook helpen om wat stramheid in de nek tegen te gaan.

  Na een halfuur zitten is het hoog tijd om even de benen te strekken. Geef uw medewerkers daarvoor simpele trucs mee. Zoals: loop even een rondje terwijl je een document doorneemt of telefoneer al wandelend door je huis of tuin. Schuif goed aan aan je werkplek zodat je niet met gestrekte armen typt. Zo voorkom je een verhoogde spanning in je arm-, schouder- en nekspieren. Heb je de mogelijkheid om (af en toe) staand te werken? Ook dat geeft je de kans om regelmatig van houding te veranderen. Maar let op, langdurig staan kan ook problemen veroorzaken. Dus doseren en variëren is de boodschap.

 2. Verstelbare bureaustoel
  Uw medewerkers kunnen nog zo goed op een juiste houding letten, maar als ze op een slechte (bureau)stoel zitten, valt het positieve effect ervan grotendeels weg. Een bureaustoel kiezen doet u dan ook op basis van ergonomische richtlijnen. Daarin speelt bijvoorbeeld mee hoeveel uur uw medewerker per dag op zijn stoel zit. Zijn er dat heel wat, dan is een bureaustoel met een synchroonmechanisme sterk aanbevolen. Zo’n stoel volgt je natuurlijke lichaamsbewegingen waardoor je niet in een statische houding terechtkomt. Een goede, ergonomische bureaustoel past zich dus perfect aan het lichaam aan, biedt voldoende rugsteun en stimuleert een dynamische zithouding.

 3. Bureau met ideale afmetingen
  Oké, uw medewerkers weten nu hoe ze een gezonde werkhouding kunnen aannemen en aan welke voorwaarden een goede bureaustoel voldoet. Maar aan welke tafel kunnen ze nu het best aanschuiven? Is de keukentafel voldoende of moet het meer zijn?

  Een goed bureau is in hoogte verstelbaar zodat de boven- en onderarmen een hoek van negentig graden kunnen vormen. Het werkblad moet bovendien breed genoeg zijn zodat er minstens vijftig tot zeventig centimeter afstand is tussen uw ogen en beeldscherm. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een zit-stavariant. Die geeft uw medewerkers nog meer flexibiliteit. Een werkplek op juiste hoogte ingesteld voorkomt dus ergonomische risico’s voor nek, schouders en bovenrug.

  Het is ook belangrijk dat uw medewerker zijn bureau of werktafel op een geschikte plaats zet. Waarop moet hij dan letten? Zijn ogen hebben het nodig om regelmatig eens ver te kijken omdat ze continu op een scherm gericht zijn. Hij kan zijn bureau daarom beter niet tegen een blinde muur zetten. Ook voor een raam is niet de beste plek omdat het binnenkomende licht voor lichte verblinding kan zorgen. Dat maakt de ogen sneller vermoeid. Zit hij met zijn rug naar het raam, dan krijgt hij last van reflecties op het scherm of van indirecte verblinding. Een dwarse opstelling waarbij het bureau haaks op het raam staat, is dus de allerbeste keuze. Dan komt het daglicht van opzij naar binnen.

 4. Toegankelijke laptop of desktop 
  Uw medewerkers beschikken nu over de juiste werkplekinrichting. Nu kunnen ze aan de slag! Maar halen ze dan gewoon hun laptop uit de tas of kunnen ze toch beter voor een desktop kiezen? Op een laptop werk je eigenlijk beter niet langer dan twee uur. Heeft uw medewerker geen pc maar alleen een laptop, geef hem dan een laptophouder met een afzonderlijk toetsenbord en een losse muis. Die plaatst hij op ellebooghoogte, op 15 à 20 centimeter van de rand van zijn bureau. Dat is de juiste positie om pijnklachten en een te hoge spierspanning te voorkomen. Combineer dat liefst met een apart beeldscherm. Daarover leest u meer in het volgende puntje.

  Bedenk wel dat werken op uitsluitend een laptop op lange termijn voor heel wat klachten kan zorgen. Zo kan langdurig naar je laptop ‘staren’ met een gekromde rug en nek veel nek-, rug- én schouderpijn veroorzaken. Een juiste keuze maken is dus van belang.

 5. Beeldscherm op ooghoogte
  We besteden tot slot nog even aandacht aan de plaats waar uw medewerker zijn beeldscherm neerzet. Raad hem aan om zijn computerscherm op armafstand van hem te plaatsen en op ooghoogte in te stellen om nekklachten te voorkomen. Adviseer hem een denkbeeldige lijn van zijn ogen naar het midden van het scherm te trekken en ervoor te zorgen dat de afstand tot de boven- en onderkant van het scherm dezelfde is. Zo ontlast hij zijn nek.

  Maar wat als uw medewerker geen pc heeft maar alleen een laptop? Dan is het goed om daarop een extern beeldscherm aan te sluiten dat hij op de juiste hoogte instelt. Ook weer het best in combinatie met een extern los toetsenbord en een losse computermuis. Beschikt hij niet over een extra scherm? Dan biedt een laptophouder – die de nek ontlast – uitkomst.

Wilt u er zeker van zijn dat uw medewerkers thuis ook op een ergonomische, gezonde en veilige manier kunnen werken? Wij helpen u graag op weg met onze creatieve en innovatieve oplossingen en deskundig advies