Golden Retriever die mee aan het bureau zit bij een vrouw die aan het werken is op haar laptop

De voordelen van een kantoorhond: Een pootje voor productiviteit

04/10/2023

Dé kantoorhond. Al ooit gedacht om een trouwe viervoeter te laten rondkwispelen op kantoor? Naast de vele knuffels, brengen ze nog voordelen met zich mee zowel voor het bedrijf als medewerkers. Benieuwd hoe? We overlopen enkele voordelen in deze blog.

 1. Verminderen stress
  Het aaien, knuffelen, en spelen met een hond doet wonderen voor de werksfeer. Onderzoek toonde herhaaldelijk aan dat interactie met dieren het stressniveau in ons lichaam verlaagt. De positieve en kalmerende invloed ervan vermindert de stress die gepaard gaat met strakke deadlines en werkdruk. Je kantoorhond vormt dus een bron van vreugde die doorheen je werkomgeving trippelt.

 2. Verbeteren productiviteit
  Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het hebben van een kantoorhond verhoogt de productiviteit. Hoe? Een hond zorgt namelijk voor korte pauzes op het werk. In een vorige blog gingen we in op het positieve effect ervan op productiviteit.

  Gedurende de dag zal de hond regelmatig om wat aandacht vragen. Juist deze momenten stellen werknemers in staat om even los te komen van het werk. Het zijn kostbare momenten waarin je je gedachten verzet. De middagpauze vormt de perfecte gelegenheid voor een leuke wandeling met je collega’s en je kantoorhond. Zo kom je verfrist en met volle focus terug aan bij je bureau. Het zorgt voor een gezonde balans tussen werk en ontspanning, wat essentieel is voor duurzame productiviteit.

 3. Bevorderen groepsdynamiek
  Een kantoorhond werkt ook als een ijsbreker en laat mensen vlotter met elkaar praten. Van collega’s tot klanten. Het is namelijk het perfecte gemeenschappelijke onderwerp om een gesprek over te beginnen en creëert zo een gevoel van verbondenheid.

  Daarnaast vraagt een kantoorhond om een gedeelde verantwoordelijkheid. Van het uitlaten tot de voeding en verzorging. Het gaat om samenwerking tussen collega’s; wat op zijn beurt de samenhang in het team versterkt.

 4. Aantrekken nieuwe talenten
  Tot slot straalt de viervoeter een ontspannen en positieve bedrijfscultuur uit. Sommigen gebruiken hun kantoorhond zelfs als mascotte van het bedrijf, en je ziet ze regelmatig terugkeren op sociale media. Zo wekt een kantoorhond een positieve indruk bij potentiële werknemers. Het laat zien dat je waarde hecht aan het welzijn van je medewerkers en je inzet voor een aangename werkomgeving.

Vooraleer je een hond introduceert, zijn er wél verschillende dingen die je moet overwegen. Hou rekening met de voorkeuren en behoeften van alle werknemers, evenals de zorg en training die erbij komt kijken. Niet iedereen is dol op honden, of heeft er allergieën voor. Een goede planning en communicatie is verder essentieel om te zorgen dat het voor iedereen een positieve ervaring is. Maar met de juiste aanpak kan het verwelkomen van een kantoorhond een win-win situatie zijn. Want wie start er niet gelukkig aan de werkdag als een enthousiaste viervoeter je iedere ochtend tegemoetkomt?