Onthaalruimte op kantoor met organische zitelementen, rode stoelen en grote planten

De kracht van het kantoor: hoe creëer je een geweldige werkomgeving?

25/06/2024

Terwijl er weinig twijfel over bestaat dat hybride werken een blijver is, proberen organisaties de aanwezigheid op kantoor op te krikken. Uit Leesman’s recente publicatie “The Power of Place” blijkt echter dat de meerderheid er niet in slaagt hun werknemers een werkelijk geweldige werkervaring te bieden.

86% van de werknemers die Leesman de afgelopen twee jaar heeft ondervraagd, gebruikt meer dan 1 werkplek. Dit benadrukt de diverse invulling van hybride werken. Voor de ene betekent dit één keer per week naar kantoor gaan, terwijl een ander voornamelijk op kantoor werkt.

“... the corporate workplace must up its game. Average won’t pull employees back. Outstanding is the new minimum expectation.”

De diversiteit aan werkstijlen maakt het een uitdaging om aan de verschillende behoeften van je werknemers te voldoen. Toch blijft het kantoor een cruciaal onderdeel van hun werkervaring. Alleen zijn de verwachtingen van wat een kantoor moet bieden hoger dan ooit.

Het goede nieuws is dat de kwaliteit van de werkomgeving verbetert. De gemiddelde werkervaring, zoals gemeten door de Leesman Index score, steeg de afgelopen jaren beduidend. Maar ondanks dit goede nieuws, is het nog aanzienlijk minder dan de ervaring bij thuiswerk.

“The simple but unavoidable headline here is that the average home supports the average knowledge worker better than the average office.”

Vier sleutelfactoren van een geweldige werkomgeving

Leesman’s onderzoek identificeerde vier belangrijke gebieden waar geweldige werkomgevingen zich onderscheiden van gemiddelde.

 1. Trots en bedrijfsimago
  Hoewel je werknemers minder tijd op kantoor doorbrengen, blijft de uitstraling van je kantoor belangrijk. Elke keer dat een werknemer of bezoeker je kantoor betreedt, moet het een positieve indruk achterlaten. Werknemers moeten een gevoel van trots met zich meedragen. Leesman verwijst hiervoor naar atriums, gemeenschappelijke ruimtes en de algemene inrichting om dit te versterken.

 2. Privacy en concentratie
  Werknemers verkiezen vaak hun thuisomgeving voor taken die concentratie vereisen. Deze behoefte blijft ook op kantoor bestaan. Rustige ruimtes om alleen of met z'n tweeën te werken zijn van het grootste belang om focus en akoestische privacy te krijgen, vooral omdat het geluidsniveau op kantoor vaak nog verre van goed is.

 3. Verbondenheid en samenwerken
  Met de meerderheid van je werknemers die vanaf verschillende locaties werkt, wordt het werk grotendeels asynchroon. Het kantoor moet ruimte bieden voor zowel realtime als asynchrone samenwerking, evenals voor creatieve en informele bijeenkomsten. Dit helpt om een balans te vinden tussen werken op afstand en directe interacties op kantoor.

  Goede hospitality faciliteiten (denk o.a. aan lekkere koffie) kunnen helpen om het samenhorigheidsgevoel onder werknemers in stand te houden, net als het aantal en de kwaliteit van kleine vergaderruimten. Daarnaast is de bereikbaarheid van collega's vooral belangrijk voor het behouden van sociale banden.

 4. Prettige werkomgeving
  Waarom zouden je werknemers naar kantoor gaan als dit niet prettig is? Het kantoor moet zowel functioneel als aangenaam zijn. In een geweldige werkomgeving genieten je werknemers van hun tijd op kantoor. Volgens het onderzoek is de sleutel de creatie van een omgeving die mensen ook in staat stelt te ontspannen. Planten, informele werkplekken en break-out zones kunnen hiertoe bijdragen.

Het creëren van een geweldige werkomgeving is geen exacte wetenschap, maar maatwerk. Gemeenschappelijk is wel dat ze een uitzonderlijk design en lay-out hebben die perfect zijn afgestemd op de behoeften en rollen van de werknemers en veel waarde hechten aan gastvrijheid.

Leesman concludeert dat de aanwezigheidscijfers in een hybride werkomgeving niet dé maatstaf zijn voor succes. Wat echt telt, is de ervaring van je werknemers. Investeren in een geweldige werkomgeving loont: tevreden en productieve medewerkers zijn het resultaat. En als je denkt dat de kosten hiervoor hoog zijn, bedenk dan eens wat de kosten zijn van het niet hebben van zo'n inspirerende werkplek!

Wil je weten hoe Pami jouw kantoor kan transformeren? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek de mogelijkheden.

Bron: Leesman. (2024). The Power of Place.

Meer weten over “Power of Place”.