De 3.0-filosofie van RMB image

De 3.0-filosofie van RMB

16/05/2017

Eind augustus 2016 verhuisde RMB naar de nieuwe Rolinruimte in Etterbeek na decennialang in de Kolonel Bourgstraat in Evere gevestigd te zijn geweest. De regie koos niet alleen voor een andere locatie maar veranderde ook grondig de manier van werken met haar nieuwe 3.0-filosofie. Om het twee jaar durende project van de verhuizing en de invoering van de New Way of Working in goede banen te leiden, kon RMB rekenen op de expertise van Colliers International.


Mariane Bertrand, Event & Internal Communication Supervisor bij RMB, geeft ons meer uitleg over het proces achter het besluit van de historische regie van de RTBF om te verhuizen: "Toen we moesten beslissen of we het huurcontract voor onze kantoren in de Kolonel Bourgstraat al dan niet zouden verlengen, hebben we een zelfanalyse uitgevoerd: Wie zijn wij? Waar willen we morgen of over vijf à zeven jaar staan? Hoe kunnen we beter samenwerken?"

Al die relevante vragen werden in 2014 gesteld en leidden tot de beslissing om de negentig medewerkers van RMB te verhuizen, wat in 2016 dus gebeurde. De bereikbaarheid en de vlotte aansluiting op het openbaar vervoersnet (metro, tram en trein) waren doorslaggevende factoren in het voordeel van de Rolinruimte, gelegen in de Louis Schmidtlaan in Etterbeek. De locatie was al gekozen nog voor RMB een architect aangesteld had voor de inrichting van de ruimten en de uitwerking van de nieuwe werkwijze. 

Cocreatieve samenwerking met Colliers
Zodra de keuze voor de Rolinruimte vastlag, ging RMB op zoek naar een architect om de regie te begeleiden in het denkproces. Na met drie kandidaat-architecten gesproken te hebben, koos RMB voor Colliers International omdat hun voorstel het best afgestemd was op de audiovisuele en media-activiteiten van RMB: Colliers International stelde RMB een concept en een 'look & feel' voor die aan de verwachtingen voldeden en waarvan het eindresultaat tot stand gekomen is uit de cocreatieve samenwerking tussen RMB en Colliers. 

Colliers heeft de directie van RMB begeleid bij de bepaling van de strategische doelstellingen en de nodige studies uitgevoerd om de huidige en toekomstige behoeften van de regie te achterhalen. "We komen uit gebouwen die in de jaren negentig ontworpen zijn volgens een heel andere werkopvatting, met veel individuele kantoren en tussenwanden tussen de verschillende afdelingen" aldus Mariane Bertrand. "In de Rolinruimte kozen we voor een nieuwe, toekomstgerichte werkomgeving, die communicatie en uitwisseling tussen de medewerkers in de hand werkt, met implementatie van de New Way of Working, die gepaard gaat met clean desk- en flex desk-principes, open spaces en telewerken"

Van 3.250 m² naar 2.600 m²
In de Kolonel Bourgstraat beschikte RMB over 3.250 m² kantoorruimten, verdeeld over drie verdiepingen. In de Rolinruimte beslaan de nieuwe kantoren 2.600 m², verdeeld over twee verdiepingen. Op de ene verdieping bevinden zich de vier commerciële afdelingen, op de andere de ondersteunende diensten (IT, financiën, HR, enz.). De nieuwe open spaces zijn heel licht, met wit als overheersende kleur. Elke afdeling kreeg een eigen kleur, geïnspireerd op het logo van RMB. Die felle kleuren vind je ook terug in het smaakvolle meubilair waarmee de kantoren ingericht zijn. 

Hoewel open spaces de norm geworden zijn, blijft de directie georganiseerd in individuele kantoren. De grote ramen van die kantoren staan symbool voor de zowel architecturale als operationele openheid die in de Rolinruimte heerst. Bovendien garandeert het ontwerp van de kantoorruimten een optimaal thermisch en akoestisch comfort. 

3.0-werkomgeving
Mariane Bertrand: "De kantoorinrichting draagt bij tot meer flexibiliteit en mobiliteit, die sowieso zal toenemen door het gebruik van de allernieuwste mobiele toestellen (laptops, telefoons, skype for business, …) en persoonlijke lockers. Geoptimaliseerde tools maken de regie beter geconnecteerd, sneller en efficiënter in het dagelijkse werk. Een hele reeks beeldschermen, geplaatst op strategische plaatsen zoals bij het onthaal, zorgen ervoor dat relevante informatie intern beter circuleert. De vergaderzalen, de bubbles en de speciaal ingerichte brainstormingzaal bevorderen de concentratie en de uitwisseling van ideeën"

Tijdens de feestelijke opening lichtte algemeen directeur van RMB Yves Gérard de verhuizing toe: "We verhuizen niet zomaar naar een andere locatie, we veranderen ook onze manier van werken die aansluit bij de ergonomie van de ruimte. Transversaliteit, connectiviteit, flexibiliteit, samenwerking, autonomie, verantwoordelijkheid, efficiëntie, mobiliteit … Het zijn enkele van de kwaliteiten die we dankzij de uitwerking van onze nieuwe kantoorruimten (nog beter) willen ontwikkelen. RMB blijft trouw aan het DNA van de regie: dynamisme, gemoedelijkheid en teamspirit. Maar de Rolin-infrastructuur draagt ongetwijfeld bij tot de ontwikkeling van de regie én maakt deel uit van onze nieuwe RMB 3.0-filosofie".

Mooi besluit, nietwaar?

Bron: Profacility