Pami Beobank Kantoorinrichting

Buiten werken? Goed voor lichaam en geest!

09/08/2022

Als kind speelden we uren buiten. Eenmaal wat ouder, lijken we wat meer aan onze stoel vastgeplakt. Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency brengen we slechts 7 procent van ons hele leven buiten door. Daar mogen dus gerust wat procentjes bij komen. Buiten leven en werken is namelijk gezond voor lichaam én geest. Ook blijkt uit onderzoek dat werken in een natuurlijke omgeving het welzijn en de productiviteit ten goede komt. Hoog tijd om met dit prachtige weer meer werk te maken van buitenwerk.


Er is heel wat wetenschappelijk onderzoek te vinden dat bevestigt dat het brein buiten beter en creatiever functioneert. Vooral in de Scandinavische landen zijn ze hier al van overtuigd. Het leven speelt er zich veel meer buiten af. Werkende mensen ontmoeten elkaar daar wel vaker buiten, bijvoorbeeld tijdens meetings of een collegiale drink. In onze contreien gaat nog steeds veel aandacht naar het fysieke welzijn van medewerkers. Zo ligt er veel nadruk op sporten en lichamelijke gezondheid. Maar voor het mentale aspect is er minder belangstelling. En zeker de jongere generatie verwacht vandaag meer. Ze vinden aandacht voor duurzaamheid en vitaliteit ook heel belangrijk. Buiten werken sluit heel goed aan bij die behoefte.

Buiten werken als derde werkvorm?
In de natuur vinden we gemakkelijker ontspanning en rust. Ons brein werkt er beter. De buitenlucht maakt ons een stuk effectiever en creatiever. Regelmatig buiten werken zorgt voor een productieve en vitale werknemer en dus ook werkgever. Dus, waarom alleen thuis en op kantoor werken als het ons buiten meer oplevert? Het ‘buiteneffect’, noemen ze dat. Ook biedt het u als werkgever een concurrentievoordeel in de war for talent.

Naast werken op kantoor en thuis verdient buiten werken een plaats als derde werkvorm. Dat kantoorhuurders vaak op zoek zijn naar kantoorruimte met veel natuurlijk daglicht, uitzicht op groen en gezonde lucht, bevestigt het verlangen naar die gezonde werkomgeving. Daardoor komen buitenwerkruimten meer in trek.

Vaker buiten werken, hoe pakt u dat aan?
Meer buiten werken vraagt allereerst een grondige analyse van de bestaande situatie. Welke vergadercultuur heerst er nu in uw bedrijf? Welke fysieke mogelijkheden biedt uw kantooromgeving om buiten te werken? Hoe staat het met de bezonning en vanwaar komt de wind meestal? Een volgende stap is nagaan welke werkplek het best bij de taken van uw medewerkers past. Dan volgt het maatwerk. Wij staan u daar graag in bij. Schakel gerust onze hulp en expertise in.

Praktische checklist
Staat u te popelen om met laptop, tafel en stoel naar buiten te trekken? Met deze tips zorgt u voor een geweldige buitenwerkomgeving:

  • Creëer plekken met voldoende privacy, bijvoorbeeld met natuurlijke omheiningen.
  • Voorzie voldoende schaduw en afscherming om zon en regen buitenspel te zetten.
  • Zorg voor technische ondersteuning (stopcontacten, WiFi…)
  • Kies voor meubels die geschikt zijn voor buitengebruik en een onderhoudsvriendelijke afwerking hebben.
  • Geef de voorkeur aan ronde tafels. Die bevorderen de samenwerking. Zet u ze in een vrolijke kleur? Dan stimuleren ze ook nog eens de creativiteit.
  • Installeer een gezellige loungehoek voor rust en pauzes.
  • Gaat u binnenkort renoveren of een nieuw bedrijfspand bouwen? Maak van de gelegenheid gebruik om buitenwerk van bij het begin in uw kantooromgeving te integreren.

Geef ruimte aan de zomervibes van uw medewerkers. Verken uw mogelijkheden om van buitenwerk een vaste waarde te maken. Als expert in kantoorinrichting helpen we u graag op weg. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie.


Weetje

Welke Amerikaanse president maakte regelmatig gebruik van buitenwerk? Oud-president Barack Obama deed aan weeting (walking + meeting): al wandelend vergaderen. Met een probleem in gedachten trok hij op pad door de tuin van het Witte Huis. Na een deugdzame en verfrissende wandeling hakte hij de knoop door en nam een beslissing.