Biophilic design image

Biophilic design

23/01/2018

Biophilic design. Klinkt erg fancy, maar is nochtans niets nieuws: Het opnemen van de omgeving via je zintuigen. Zien, voelen, ruiken, beleven… Gezien onze oorsprong met de natuur laat je via biophillic design de gebruikers dit ervaren. Natuurlijke aspecten als daglicht, planten, zicht op groen, water, frisse lucht… Al deze elementen verbeteren de productiviteit, verminderen het aantal ziektedagen van werknemers en geven minder stress.

Niet overtuigd? Een studie onder 7.600 kantoormedewerkers in 16 landen (Global Impact of Biophilic Design in the Workplace) toonde aan dat een kantoor met biophilic elementen leidt tot spectaculaire effecten:

  • 6% verhoging van de productiviteit.
  • 15% hogere 'well-being' ervaring, ofwel algemeen welzijn.
  • 15% meer creativiteit.


De moeite, toch? Zelfs Google zweert bij deze designvorm. Het hoofdkantoor staat erom bekend. Mede dankzij fonteinen, planten, zonlicht en kleuren weet Google haar werknemers langer in dienst te houden: simpelweg omdat ze gelukkiger zijn! Van levensbelang in de hedendaagse War for Talent.

Enkele tips om mee aan de slag te gaan:

  1. Iedereen weet het, maar toch wordt het vaak vergeten: goed daglicht en zicht naar buiten. Door even naar buiten te kijken, krijgen je cognitieve functies rust. Extra weetje: uit onderzoek bleek dat medewerkers met een werkplek bij een raam tijdens kantooruren 173% meer licht opnamen. Ze sliepen ook gemiddeld 46 minuten per nacht langer dan collega's die verder van het raam zaten.
  2. Plaats planten op kantoor. Planten verbeteren de luchtkwaliteit, verhogen de luchtvochtigheid, nemen CO2 op, neutraliseren schadelijke stofdeeltjes van kopieerapparaten… Bovendien werken ze geluidsdempend, rustgevend en stressverlagend.
  3. Breng de natuur ook op een indirecte manier binnen. Denk niet altijd rechthoekig, maar stimuleer het onderbewustzijn met organische op de natuur geïnspireerde vormen en patronen. Maak gebruik van houtstructuren… Dit alles werkt stressverlagend en verhoogt de concentratie en alertheid.


Tot slot nog een tip als uitsmijter: dieren. Een kantoorhond, -kat of -hamster… Niet voor iedereen weggelegd, maar wel geroemd voor de stressverlagende effecten. Bovendien zijn ze ook goed voor de moraal. Wie moet er niet lachen als Leo, de bedrijfslabrador, begint te snurken tijdens een gespannen meeting!