een ergonomische werkplek met ergonomische bureaustoel, zit-sta bureau en monitorarmen

België eerste land met wet tegen rugklachten

22/02/2024

Onlangs verscheen in de media: “België eerste land met wet tegen rugklachten”. De Belgische federale regering werkt namelijk aan een wet die het risico op spier- en rugletsels op het werk gelijkstelt met blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico's. Daardoor zullen werkgevers zich voortaan moeten bekommeren om de preventie van rug- en nekproblemen op het werk. België wordt zo het eerste Europese land dat de problematiek met een specifieke wet wil aanpakken. 

  

Dit benadrukt nog maar eens het belang van ergonomie op het werk. Maar wat maakt een kantoorwerkplek nu ergonomisch? Ontdek 3 basisprincipes die rugklachten en andere ongemakken helpen voorkomen.  

 

 1. De bureaustoel - Een juiste zithouding  
  Krijg je na een lange dag achter je bureau last van rugpijn, stijve schouders of zelfs hoofdpijn? Het zijn één voor één veelvoorkomende klachten die worden veroorzaakt door een slechte zithouding en een gebrek aan ergonomische ondersteuning.  

  Het loont dus om te investeren in ergonomische bureaustoelen die de basis vormen van een comfortabele en gezonde werkplek. Zélfs thuis! Kies voor een model dat zich kan aanpassen aan het lichaam van de gebruiker dankzij verstelbare functies zoals zithoogte, zitdiepte, rugleuning, armleuning, en lendensteun. Het draagt bij aan een betere houding, verbeterde gezondheid, verhoogde productiviteit en zal zelfs op de lange termijn kosten besparen. 

  Voor hoogwaardige ondersteuning van je rug vertrouwen we op topmerken als Flokk, Viasit, en Wilkhahn. 

 2. Het zit-sta bureau - De afwisseling van houding  
  Een zit-sta bureau is de perfecte oplossing om dynamiek toe te voegen aan je werkdag. Zie het als een waardevol instrument voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van je werknemers. Het is namelijk niet alleen een slechte zithouding, maar ook ons sedentair gedrag dat tot gezondheidsrisico’s leidt. 

  Het zit-sta concept is eenvoudig, maar krachtig: het biedt werknemers de mogelijkheid zowel zittend als staand te werken. Hierdoor kunnen ze hun houding variëren en zo de negatieve effecten van langdurig zitten tegengaan. Door regelmatig van houding te veranderen, activeren de spieren, verbetert de bloedcirculatie en vermindert de druk op de rug. Veel werknemers merken ook op dat ze zich meer betrokken voelen bij hun werk wanneer ze de vrijheid hebben om af en toe van houding te veranderen. 

  Pami rekent binnen ons eigen duurzame productgamma op de Pami UP-collectie, beschikbaar in verschillende standaardafmetingen of op maat gemaakt. 
   
 3. Monitorarm, toetsenbord en muis - De juiste positie  

  Naast meubilair spelen monitorarmen, toetsenborden en muizen hun rol bij het al dan niet creëren van een ergonomische werkplek. Wist je dat een slechte opstelling van je monitor, toetsenbord, en muis kan leiden tot nek-, schouder-, en polsklachten?  

  Een monitorarm maakt het mogelijk om het computerscherm snel en dynamisch op de juiste hoogte en afstand te plaatsen, waardoor werknemers nek- en oogbelasting kunnen verminderen. Ergonomische toetsenborden en muizen helpen dan weer om een natuurlijke hand- en polshouding te behouden tijdens het typen en navigeren op de computer. Zo voorkom je spanning en vermoeidheid in de handen en polsen.  

  Voor ergonomische computerwerkplekaccessoires rekenen wij op o.a. op Dataflex.  

Door te investeren in een ergonomische werkplek maak je van je kantoor een comfortabele en gezonde omgeving waarin je werknemers zich goed voelen en productief zijn. 

 

Benieuwd hoe je elk onderdeel juist instelt? Ga eens door onze vorige blog of neem vrijblijvend contact met ons op. Als kantoorinrichters is het onze missie om een omgeving te creëren die niet alleen inspirerend is, maar ook comfortabel en gezond.