AZ Sint-Maarten wint twee prestigieuze IFMA Facility Awards image

AZ Sint-Maarten wint twee prestigieuze IFMA Facility Awards

13/05/2019

AZ Sint-Maarten heeft tijdens de IFMA Facility Awards maar liefst twee awards in de wacht gesleept. Zowel de publieksprijs als de prijs van de vakjury gingen naar het FELOZA- en nieuwbouwproject van het Mechelse ziekenhuis.


Met het FELOZA- en nieuwbouwproject heeft AZ Sint-Maarten de ambitie om onze zorg en efficiëntie verder te optimaliseren. Daarbij ligt de focus op kwaliteitsvolle zorg voor de patiënt door onze medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen. Die insteek was de doorslaggevende factor voor de vakjury om voor AZ Sint-Maarten te kiezen. Andere genomineerden waren AXA Belgium, KBC Groep, Microsoft Belux en North Sea Port.


Facilitaire krachten bundelen voor optimale zorgondersteuning
Een volledig nieuw ziekenhuis uittekenen en klaarmaken voor de toekomst biedt ongekende opportuniteiten. Van bij de start was het duidelijk: overkoepelend projectleider en technisch directeur Jan Claesen, facilitair directeur Annelies Van Gaver en bij uitbreiding het voltallige management legden de lat hoog. AZ Sint-Maarten zou de nieuwbouw aangrijpen om alle ondersteunende processen voor de patiëntzorg en patiëntveiligheid fundamenteel te optimaliseren. Door de facilitaire krachten te bundelen, realiseerde AZ Sint-Maarten een geheel van randraderen die samenwerken en één geïntegreerd geheel vormen.


BIM-filosofie
Bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis hanteerde AZ Sint-Maarten als eerste in België het BIM-principe op deze schaalgrootte. BIM, dat staat voor Building Information Modelling, is een manier om efficiënt te bouwen aan de hand van een digitaal model van een constructie waaraan informatie is gekoppeld. Zo kan aan de bouw van een bepaalde ruimte specifiek bouwmateriaal gekoppeld worden. AZ Sint-Maarten heeft zich met de nieuwbouw geprofileerd tot voortrekker van het BIM in de Belgische bouwwereld. Jan Claesen: “Onze vijf bouwpartners zijn meegestapt in onze BIM-filosofie, waardoor we onze nieuwbouw met succes konden realiseren binnen de voorziene tijd en budget.”


FELOZA
Nog voor het architecturaal uittekenen van de nieuwbouw deed AZ Sint-Maarten een logistieke oefening. “Door het uittekenen van een efficiëntere en meer uitgebreide facilitaire dienstverlening en door het optimaliseren van de materiaal- en patiëntenstromen, zorgen we ervoor dat de zorgverleners ontzorgd worden”, aldus Annelies Van Gaver. AZ Sint-Maarten ontwikkelde daarvoor het project FELOZA (Facilitaire En Logistieke Ondersteuning van ZiekenhuisAfdelingen) waarbij innovatie, digitalisatie en automatisatie de rode draad vormen. Doelstelling was om de zorgverleners maximaal te ondersteunen, zodat zij zich volop kunnen focussen op de zorg van de patiënt. Annelies Van Gaver: “Op die manier worden ondersteunende diensten partners in de zorg en dragen ze ook hun steentje bij aan de zorg voor de patiënt. We weten dat we er nog niet helemaal zijn, maar de award maakt wel duidelijk dat we met onze visie en aanpak de juiste weg zijn ingeslagen.”


IFMA Facility Awards
De toonaangevende IFMA Facility Awards worden tweejaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve facilitaire project van het jaar. De IFMA Facility Awards zijn een initiatief van de International Facility Management Association, een beroepsvereniging voor professionals actief in de wereld van Facility Management en Facilitaire Dienstverlening. De vakjury bestond uit facility managers, vertegenwoordigers uit de vakverenigingen, onderwijs- en opleidingsinstellingen en de vakpers. De jury hanteerde verschillende criteria om het Project of the Year te kiezen. De publieksprijs werd toegekend aan de hand van stemmen, waarbij veertig procent via een stemformulier op de IFMA-website en zestig procent via stemmen tijdens de awarduitreiking van 9 mei.


Ontdek de referentie.


Bron: website AZ Sint-Maarten