Thuiswerken tijdens Corona
18/03/2020
Bent u 1 van de vele Belgen of Nederlanders die momenteel thuis werkt vanwege het coronavirus? Die al skypend vergadert terwijl je dochter jengelt om een banaan? Zo gemakkelijk is het allemaal niet, die thuisisolatie met kinderen. Ook voor veel organisaties is thuiswerken relatief nieuw en behoorlijk uitdagend. Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers thuis net zo productief én ergonomisch kunnen werken als op kantoor?
- Een goed begin is het halve werk! Sta op het normale uur op, ontbijt, douche, kleedt u aan, net alsof u "echt" naar het werk gaat. Hierdoor maakt u zelf de klik dat het effectief om een werkdag gaat en niet om een dagje thuis.
- Stel een planning op. Aangezien u uw werkdag zelf kan invullen is het belangrijk deze structuur te geven. Wees wel efficiënt. Bundel uw vragen en plan een of meerdere belmomenten per dag of per week in. Kies daarbij ook het juiste communicatiemiddel. Soms is het makkelijker om iets face-to-face te bespreken dan telefonisch. Een videocall met vb. Microsoft Teams of Google Hangouts is daarvoor een prima optie.
- Werkt u thuis aan de keukentafel tussen de potten en pannen? Of ergens in de woonkamer waar uw kinderen rondrennen? Hopelijk niet … Want net zoals op kantoor is het ook thuis van belang dat u over een volledig ingerichte werkplek beschikt. Bij voorkeur is dat een afgesloten ruimte met ergonomisch verantwoord meubilair, professionele apparatuur, aangepaste verlichting en een goede akoestiek.
De WorkSpace One in ons gamma is zo’n echte ergonomische thuiswerkplek. Hij verenigt alle eigenschappen die een tafel omtoveren tot een echte werkplek. Het unieke design van eigen bodem voldoet aan alle (Arbo)regels voor thuiswerk en laat u toe om thuis net zo professioneel en efficiënt te werken als op kantoor. In alle comfort en ergonomisch verantwoord. Hij past trouwens in iedere omgeving: van een moderne of landelijke woonkamer tot een creatieve flexwerkplek. En dankzij de verschillende kleurencombinaties kunt u dit bureau helemaal naar eigen smaak vormgeven. - Maak aan uw gezin duidelijk dat thuiswerken evenzeer werken is. Ook hier is structuur opnieuw erg belangrijk! Wissel tijd “samen” en tijd “alleen” af. Probeer dit ook visueel te maken in vb. een weekschema op de koelkast. Ga hier gerust creatief mee om! Tijdens de “samen” momenten doet u gemeenschappelijke gezinsactiviteiten zoals: ontbijten, koken, spelletje spelen, 4-uurtje… Tijdens de momenten “alleen” hebben zowel u, uw partner als uw ‘kind(eren)’ tijd om een activiteit alleen te doen. U en uw partner werken dan en de kinderen doen (afhankelijk van de leeftijd) zelfstandig een activiteit. Denk aan knutselen, tekenen, buiten spelen, kamer opruimen, taken maken…
- Respecteer uw work-life balance. Hoewel thuiswerken voor sommigen het risico vergroot om helemaal geen werk gedaan te krijgen, kan het voor anderen betekenen dat ze ’s avonds gewoon doorwerken.
Tot slot… Praat met uw kinderen over wat er nu speelt. Leg uit dat de scholen dicht zijn om te voorkomen dat we allemaal ziek zijn. Wees begripvol en niet té streng, ook niet voor uzelf. Het is niet gek als u af en toe uw geduld verliest, dit is immers voor iedereen een lastige tijd. Neem op tijd een moment voor uzelf als het te veel wordt en bekijk het ook positief: het is een tijd waarin u als gezin ineens ongewoon veel tijd samen doorbrengt en dat kan volgens pedagogen juist heel mooi uitpakken! En gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!
Gebruik alleszins uw gezond verstand en wees veilig.