Klaar voor een productieve middag dankzij de powernap image

Klaar voor een productieve middag dankzij de powernap

19/03/2021

Een mens kan niet zonder slaap, zoveel is zeker. Ook de World Sleep Society (WSS) is zich daar heel bewust van. Daarom riepen zij in 2008 de ‘World Sleep Day’ in het leven. Deze ‘Internationale Dag van de Slaap’ wordt sindsdien elke vrijdag voordat de lente start, gevierd. Voor ons een goede reden om een blogpost te schrijven over het nut van powernaps. U weet wel, dat korte hazenslaapje in de namiddag om uw batterijen terug op te laden om er daarna weer in te vliegen.


De fameuze middagklop
Hebt u ook wel eens last van die roezige middagdip. Net lekker geluncht en u wilt weer aan de slag. Maar dan komt opeens die ‘man met de hamer’. Klop! Een diepe slaperigheid overvalt u. Wat zou u nu graag even de ogen sluiten. Ze openhouden lukt met moeite.


In zuiderse landen en in het Oosten is een middagdutje de normaalste zaak van de wereld. In de vroege namiddag sluiten winkels en bedrijven. Het is siësta. Werken op de heetste uren van de dag is dan ook geen goed idee. Maar ook onze zomers worden steeds heter. Dus misschien een interessante overweging, die siësta?


De middagklop komt zeker niet alleen door uw zware lunch. De meeste mensen krijgen nadat ze 8 uur wakker zijn, een dipje in hun energieniveau. En soms is het gewoon beter en efficiënter om daar even aan toe te geven. De tijd die je ‘verliest’ met je powernap, win je achteraf bij doordat je weer productiever en frisser bent.


Waarom een powernap?
Het loont zeker de moeite om in de vroege namiddag kort de rust op te zoeken. Uw alertheid, reactietijd en concentratie verbeteren. Uit onderzoek uitgevoerd door de NASA bleek bijvoorbeeld dat hun piloten na een powernap van 25 minuten ruim 2 uur langer alert bleven dan wanneer ze niet gingen slapen. Een kort dutje maakt je productiever, je geheugen werkt weer beter en je stressniveau daalt.


Hoelang mag zo’n powernap duren?
Een korte rust van 10 tot 20 minuten wordt het meeste aanbevolen. Dan kom je niet terecht in je diepe slaap waardoor je versuft zou wakker worden. Sommigen zijn al gebaat met een speedy-napje van 5 minuten. Lekker efficiënt! Rust je langer dan 20 minuten dan slaap je dieper. De kans dat je wat groggy wakker wordt, is groter. Je hebt dan ook meer tijd nodig om terug wakker te worden. Het herstel van je lichaam is wel groter.


Slaap je een uur tot anderhalf uur. Dan krijgt je brein en geheugen echt de tijd om te resetten. Een volledige slaapcyclus duurt immers 90 minuten. Zo’n slaapsessie werkt dus het meest herstellend voor je lichaam, brein en psyche. Het komt je creativiteit ten goede en ook je emoties hebben een plekje gekregen. Doorloop je netjes de hele slaapcyclus, dan zul je gemakkelijk ontwaken. Maar let op, slaap je langer, dan kan dit je nachtelijke slaap verstoren. Zet dus even je wekker als je een kort middagdutje wilt doen.


Wanneer begint u eraan?
Aan het begin van de middag kent uw bioritme sowieso een dipje. U gaat dus best rusten na één uur ’s middags. Maar doe dat niet meer na drie uur, anders komt de kwaliteit van uw nachtrust in het gedrang. U heeft wat marge, dus volg uw gevoel: bent u vermoeid of neemt uw concentratie en creativiteit af? Dan is het tijd voor een powernap, zolang dat maar in de vroege namiddag is.


Gaat u even liggen, zoek dan een rustige plek uit zonder storende omgevingsgeluiden. Zet uw telefoon en computer uit. Zorg voor wat verduistering in uw kamer of draag een oogmasker. Zo geeft u de aanmaak van het slaapstimulerende hormoon melatonine een zetje. Laat uw collega’s of huisgenoten weten dat u even niet beschikbaar bent. Want alleen als u ongestoord kunt rusten, levert dat winst op. Nog dit, als we slapen, koelen we af. Neem dus een dekentje erbij of zorg voor een aangename kamertemperatuur.


Maar is een powernap dan niet voor watjes?

Een powernap levert op korte tijd dus heel wat voordeel op. U zult zich erna fitter, energieker en productiever voelen. Die middagdutjes zijn dus zeker niet voor doetjes, zuigelingen en grootouders. Sterker nog, u verkeert in goed gezelschap als u ook een napper wordt. Winston Churchill was bijvoorbeeld een bekend ‘powernapper’. Hij hanteerde het motto: 'After lunch sleep a while, after dinner walk a mile.’ Maar ook Bill Clinton, Lance Armstrong, Leonardo da Vinci en Thomas Edison sloten ’s middags nog wel eens hun ogen. Zeker geen slecht idee dus.