Is uw kantoorinrichting afgestemd op álle zintuigen?
28/04/2022
Het concept van het Multisensory Office Design, in het Nederlands het multi-sensorisch of multi-zintuigelijk kantoorontwerp is niet nieuw. Het kantoorontwerp dat álle zintuigen prikkelt, zal de werknemer op een veel bredere manier positief beïnvloeden. Hoe dat werkt, leggen we u uit in deze blogpost.
Zintuigen spelen een vitale rol in hoe we onze omgeving ervaren en hoe we erop reageren. Wat we zien, horen, voelen, ruiken en proeven, heeft allemaal invloed op onze waarneming en stemming. Daarom is het heel interessant om de beleving van zintuigen mee te nemen in het ontwerp en de inrichting van kantoren. Omdat iedereen op zijn of haar unieke wijze reageert op zintuigelijke prikkels, is een juiste balans ervan bij het design van kantoorruimten belangrijk.
Hoe integreert u een multi-sensorische benadering van uw kantoorontwerp in uw kantoor?
Wij geven u per zintuig enkele concrete ideeën.
Zien
Het visuele aspect is een heel dankbaar facet bij het ontwerp van een kantoorgebouw of de -inrichting. Iedereen ziet onmiddellijk het resultaat. Belangrijke factoren daarbij zijn de rol van het kleurenschema, de verlichting en het gebruik van natuurlijke elementen. Door uw kleurenschema verstandig te kiezen, spreekt u een heel scala aan emoties aan en weet u de inzet van medewerkers positief te inspireren. Gedurfde, heldere kleuren zorgen bijvoorbeeld voor een hoger niveau van focus en taaknauwkeurigheid. Blauw- en groentinten hebben dan weer een eerder kalmerend en inspirerend effect. Naast kleur is verlichting net zo belangrijk om de zintuigen te prikkelen. Natuurlijk licht helpt ons om goed te functioneren. Ook heeft zicht op een (groene) buitenwereld een positief effect op uw medewerkers. Of breng ‘groen’ gewoon binnen waarmee u zorgt voor gezonde lucht en een stimulerende kantooromgeving.
Horen
Het gehoor wordt in een kantooromgeving vaak overspoeld met prikkels. Helaas zijn deze vaak storend. Wist u dat, eenmaal u afgeleid bent, het wel tot 20 minuten kan duren vooraleer u uw concentratie weer hervindt? Met de hulp van akoestische meeting pods en/of stilteruimten biedt u uw medewerkers de kans om bepaalde taken ongestoord en geconcentreerd uit te voeren.
Geluid kunt u trouwens ook positief inzetten. Muziek afspelen in gemeenschappelijke ruimten zoals de cafetaria, wekt een rustgevend en aangenaam gevoel op. Natuurlijk hangt veel af van de muziekkeuze die u maakt.
Ruiken
Een van de meest krachtige en vaak onderschatte zintuigen bij het ontwerp van kantoren, is de reukzin. Geur is als zintuig heel nauw verbonden met ons geheugen. Ook is het verantwoordelijk voor bijna driekwart van de emoties die we dagelijks ervaren. Daarom is het van cruciaal belang om rekening te houden met de factor geur bij het ontwerpen van werkomgevingen. Zo voorkomt u vervelende en irritante geurtjes die een negatief effect hebben op de productiviteit van uw werknemers. Maar met positieve geuren kunt u juist een geweldige eerste indruk achterlaten bij uw bezoekers en potentiële klanten. Om actief en gericht geuren in uw kantoor te lanceren, is er een uitgebreid gamma aan geuroplossingen beschikbaar.
Proeven
Hoe kan proeven een rol spelen in het ontwerp en de inrichting van uw kantoor? Denk maar aan al die koppen kwaliteitskoffie of die verfrissende, gezonde middaglunches in het bedrijfsrestaurant. Eten en drinken spelen een cruciale rol bij het creëren van een gemeenschapsgevoel op de werkplek. Als u gezonde snacks en versnaperingen aanbiedt aan uw medewerkers, bevordert dat een gevoel van welzijn binnen de organisatie. Bovendien is het gezond en heeft het een positieve invloed op de concentratie en productiviteit. Investeren in smaak is slechts een kleine investering om het welzijn van uw personeel een boost te geven.
Voelen
Ook voelen speelt een rol in het kantoorleven. Aanraking triggert emoties en kan een gevoel van comfort versterken. Schakel de tastzin in door gebruik te maken van verschillende materialen en speel met verschillende texturen. Een andere gevoelssensatie is de temperatuur op kantoor. Is die juist afgesteld, dan creëert u een gastvrije en comfortabele kantooromgeving. Te warme kantoren kunnen ziektekiemen bevatten en bijdragen aan het 'sick building syndrome'. U kunt zich voorstellen dat dat leidt tot verminderde productiviteit en het welzijn van uw medewerkers niet ten goede komt. Maar ook koude kantoren zijn natuurlijk niet aangenaam om in te werken. Ook hier geeft de juiste balans het gewenste effect.
Indrukwekkend hoe onze zintuigen zo’n vitale en complexe rol spelen bij onze gedachten, indrukken en ons gedrag. Als u de factor ‘zintuigen’ meeneemt bij uw kantoorontwerp en de inrichting, bouwt u aan een sterke emotionele band met uw werknemers. U beïnvloedt hun fysieke en mentale welzijn op een positieve wijze en versterkt hun productiviteit. Dat komt de verkoop en het algehele succes van uw bedrijf zeker ten goede.
Wilt u ook een kantooromgeving creëren die de zintuigen van uw medewerkers positief beïnvloedt? Wij helpen u graag op weg. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of meer informatie.