Cleandesk-policy: broodnodig of overbodig?
24/01/2020
Het principe van een clean desk policy is eenvoudig. U vraagt uw medewerkers om zo weinig mogelijk documenten en persoonlijke bezittingen te laten rondslingeren op hun bureau. Ze houden hem ordelijk en ’s avonds laten ze hun bureau netjes achter. Iedereen tevreden, toch?
De praktijk blijkt iets weerbarstiger. Orde houden, alles telkens op z’n juiste plek leggen, documenten onmiddellijk klasseren. Het vraagt enige discipline. Is het dan eigenlijk wel de moeite waard, zo’n ‘clean desk’?
De voordelen spreken voor zich
De voordelen van een opgeruimd en ordelijk bureau zijn legio.
- Elk net bureau is een visitekaartje voor uw bedrijf en zorgt voor een positieve uitstraling naar klanten toe en een aangename werkomgeving voor uw medewerkers. Elke bezoeker en gast ziet dat er orde en netheid op uw bedrijf heerst. U komt goed georganiseerd en dus professioneler over.
- Nog een voordeel is dat heel wat werknemers beter presteren. Ze kunnen zich beter focussen en zijn productiever. Ze zullen minder snel afgeleid zijn en zich ten volle kunnen concentreren op hun kerntaken. En hoe efficiënter uw medewerkers hun informatie ordenen, hoe sneller ze zaken terugvinden.
- U laat ook zien dat u respectvol met (vertrouwelijke) gegevens omgaat. U voorkomt dat er gevoelige gegevens te grabbel liggen op bureaus. Een vorm van integriteit.
- Een opgeruimd bureau is daarnaast natuurlijk een must als u flexibele werkplekken aanbiedt op kantoor. Altijd leuk voor de volgende die op die plek gaat werken. En ook de poetsploeg zal u dankbaar zijn, want nu kunnen ze een stuk sneller én grondiger schoonmaken. En dat is ook voor u fijn.
Onmiddellijk werk maken van die ‘cleandesk-policy’ dan maar, of toch nog even een tegenstem laten horen?
De nadelen ook?
Niet alle werknemers zijn gebaat met een kraaknet en leeg bureau. Want wat blijkt? Chaotische werkomgevingen stimuleren creatieve ideeën. Dus als u uw creatievelingen op kantoor het keurslijf van een ‘clean desk’ oplegt, zou het zomaar kunnen dat het witte blad waar ze de dag mee starten, vanaf dan ook clean blijft.
Een experiment van de University of Exeter toonde aan dat mensen harder werken in een warm ingericht kantoor dan in een strakke, kale omgeving. Ze kregen 15 procent meer gedaan. Het resultaat werd nog indrukwekkender wanneer ze de werknemers inspraak gaven in de kantoorinrichting. In een zogeheten ‘empowered office’ steeg de productiviteitswinst tot 30 procent! Straffe cijfers.
Nuance gluurt om de hoek
Wordt de soep zo heet gegeten als ze werd opgediend? Of is dit toch een verhaal van de ‘gulden middenweg’? Zeker is alvast dat we werknemers met creatieve jobs niet altijd een plezier doen met de plicht van een leeg en opgeruimd bureau. Eens een praatje maken met uw medewerkers is dus zeker een goede zet. Ze zullen u vast kunnen uitleggen waarom ze zo houden van een opgeruimd bureau. Of … waarom ze net helemaal accelereren wanneer ze vertoeven achter een bijna onzichtbaar bureau omgeven door een sfeervolle en zelfgekozen inrichting.
Veel succes!